Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ο καφές μάς παχαίνει «ύπουλα» – Tι ανακάλυψαν επιστήμονες

Ο καφές, το πλέον αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο, έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία του εγκεφάλου από την άνοια, η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου και ο μειωμένος κίνδυνος παθήσεων του ήπατος, ωστόσο μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη δείχνει ότι έχει και ένα –και μοναδικό ελπίζουμε– μειονέκτημα.


Ακόμη κι όταν τον απολαμβάνουμε σκέτο, δηλαδή χωρίς ζάχαρη ή γάλα, και επομένως παίρνουμε σχεδόν μηδενικές θερμίδες από αυτόν, ο καφές προωθεί έμμεσα την αύξηση του σωματικού μας βάρους, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Food Science, η καφεΐνη του καφέ εξασθενίζει την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του γλυκού, με αποτέλεσμα να επιζητούμε όλο και περισσότερο τη ζάχαρη και τα γλυκά και να εντείνονται οι λιγούρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση αυτή έπειτα από πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 107 ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατανάλωσε καφέ με περιεκτικότητα 200 mg καφεΐνης, ενώ η δεύτερη καφέ χωρίς καφεΐνη και με προσθήκη κινίνης, μια ουσία που προσέδωσε στο ρόφημα ελαφρώς πικρή γεύση όπως αυτή του καφέ. Και στις δύο περιπτώσεις προστέθηκε στον καφέ μια ποσότητα ζάχαρης, όμως οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν εάν πίνουν το καφεΐνούχο ρόφημα ή τον ντεκαφεΐνέ.

Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πόσο γλυκιά γεύση είχε ο καφές τους, όσοι ήπιαν τον καφέ με καφεΐνη βαθμολόγησαν το ρόφημα ως λιγότερο γλυκό. Σε δεύτερη φάση, όταν οι δύο ομάδες κατανάλωσαν ένα διάλυμα με ζάχαρη μετά τον καφέ, και πάλι όσοι είχαν πιει τον καφέ που περιείχε καφεΐνη δήλωσαν ότι η γεύση του ήταν λιγότερο γλυκιά.


Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, με στόχο να εντείνει την εγρήγορση. Όταν όμως οι υποδοχείς αδενοσίνης δεν ενεργοποιούνται μειώνεται ταυτόχρονα η ικανότητα αντίληψης της γλυκιάς γεύσης, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει να προσθέσουμε ζάχαρη σε ό,τι τρώμε ή πίνουμε και γενικώς να έχουμε εντονότερη λιγούρα για κάτι γλυκό.

«Όταν πίνουμε καφέ αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις» αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Ρόμπιν Ντάντο. «Έτσι, αν φάμε κάτι αμέσως αφού πιούμε καφέ ή καταναλώσουμε κάποιο άλλο προϊόν με καφεΐνη, αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του διαφορετικά».

Αν λοιπόν ταλαιπωρείστε ήδη από έντονες λιγούρες που δεν μπορείτε να καταπνίξετε, προτιμήστε τουλάχιστον να πίνετε τον καφέ σας ντεκαφεϊνέ…

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button