Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Ερντογάν ενισχύει τους δεσμούς του με τη Βόρεια Κορέα επιταχύνοντας την απόσυρση της Τουρκίας από τη Δύση;

Στρατιωτική συμμαχία με την Βόρεια Κορέα επιδιώκει πιθανόν ο Τούρκος πρόεδρος, με στόχο να αποκομίσει οπλικά συστήματα και πυρηνικά, για να πετύχει τα άνομα σχέδια του.

( με εντολή του Τούρκου προέδρου) δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Κορέας (WPK), μια κομμουνιστική οργάνωση που υπόκειται σε κυρώσεις από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία και την Ηνωμένες Πολιτείες.

Το WPK, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, έστειλε πρόσφατα επιστολή στο Κόμμα Πατρίδας της Τουρκίας (Πατριωτικό Κόμμα), συγχαίροντας το για την επέτειο της ίδρυσης του.

Με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2024, η επιστολή υπογράφηκε από τον Τσόε Γιουν Τσον, αναπληρωτή αρχηγό αποστολής στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Βουλγαρία, η οποία είναι επίσης διαπιστευμένη για να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Βόρειας Κορέας στην Τουρκία.

“Εγώ, υπό την ανάθεση της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, στέλνω θερμά συγχαρητήρια στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Vatan, στην Τουρκία, με την ευκαιρία της 105ης επετείου ίδρυσης του Κόμματος », έγραψε ο Τσόν.

Ανέφερε ακόμη ότι «το κόμμα WPK εκτιμά τη στάση ενάντια στους ιμπεριαλιστές του κόμματός σας και ελπίζει στην ενεργό συνεργασία και αλληλεγγύη στον αγώνα των αντιιμπεριαλιστών μεταξύ των κομμάτων μας».

Το Κόμμα Vatan χαιρέτισε την επιστολή της Βόρειας Κορέας με τον Οζγκούρ Μπουρσαλί, γενικό γραμματέα του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ως κόμματα και  χώρες που πολεμούν στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ στα δύο άκρα της Ασίας, κοιτάμε το μέλλον με φιλία και εμπιστοσύνη», είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Αποκάλυψε επίσης ότι το κόμμα του ασκεί ενεργά πιέσεις για την ίδρυση πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην τουρκική πρωτεύουσα στο εγγύς μέλλον.

Το Κόμμα Vatan, που μετονομάστηκε το 2015 από το προηγούμενο όνομά του, İşçi Partisi (Εργατικό Κόμμα, İP), έχει τις ιδεολογικές του ρίζες στον μαοϊσμό και τον σταλινισμό. Το κόμμα συνήψε συμμαχία με την κυβέρνηση Ερντογάν το 2014.

Το τουρκικό κόμμα Πατρίδα, που αναφέρεται επίσης ως ομάδα Περιτσένκ ή Aydınlık, διευθύνεται από τον αμφιλεγόμενο πολιτικό Ντογκού Περιτσένκ, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κατηγορίες στην Τουρκία για διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποκαλύψει την εμπλοκή του κόμματος αυτού σε σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών σε μυστικές τοποθεσίες καθώς και απειλών κατά μειονοτικών ομάδων, όπως Χριστιανών και Αρμενίων, στην Τουρκία.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Περιτσένκ έχει ευθυγραμμιστεί στενά με την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, διευκολύνοντας την απελευθέρωση καταδικασμένων νεοεθνικιστών από τη φυλακή, και εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις του κόμματός του, διορίζοντας πιστούς σε θέσεις επιρροής στο στρατό, στις υπηρεσίες πληροφοριών και το δικαστικό σώμα.

Με τη βοήθεια της ομάδας Περιτσένκ, η κυβέρνηση Ερντογάν απέλυσε χιλιάδες στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων όλων των ανωτάτων Αξιωματικών, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ολόκληρη η ομάδα των αξιωματικών, που είχαν αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά στη στρατιωτική στρατηγική και τις επιχειρήσεις, είτε απομακρύνθηκε από τις θέσεις τους, είτε φυλακίστηκε λόγω της προϋπηρεσίας τους σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ ή της υποστήριξης τους στη διατλαντική συμμαχία.

Η ομάδα Περιτσένκ συνεργάστηκε ενεργά με φιλοϊρανικά δίκτυα στην Τουρκία κατά των ΗΠΑ 

Αυτή η συνεργασία περιλάμβανε βίαιες επιθέσεις σε στρατεύματα των ΗΠΑ που επισκέπτονται την Τουρκία, και παραβιάσεις στρατιωτικών βάσεων όπου σταθμεύει το αμερικανικό προσωπικό.

Ο Περιτσένκ υποστηρίζει την αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και επιδιώκει να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος Τούρκος δημοσιογράφος ( Α.Μπαζκούρτ) είχε αποκαλύψει πέρυσι  ότι ο τουρκικός στρατός είχε υλοποιήσει μια μυστική επίσκεψη στην Άγκυρα ενός Στρατηγού από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συζητηθούν οι όροι συνεργασίας και μεταφοράς τεχνολογίας, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που είχε λάβει το Nordic Monitor.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Α.Κοστέμ τ 2023, έναν Τούρκο λαθρέμπορο όπλων (που είχε συνεργαστεί με τον τουρκικό στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ), σε ακροαματική δικαστική διαδικασία στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2023.

Τίποτα δεν γίνεται στην Τουρκία χωρίς την έγκριση του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αναζητά τόσο τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων, όσο και πυρηνικά, για να εξασφαλίσει την ακαταδίωκτο από τις ΗΠΑ και την δύση.

Tags
Back to top button