Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Νόσος Πάρκινσον: Οι τροφές που μάς προστατεύουν

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Movement Disorders και πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα στη Σουηδία, αποκάλυψε ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη νόσο του Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική ασθένεια του νευρικού συστήματος που προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν τρέμουλο, μυϊκή ακαμψία και προβλήματα στην κίνηση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 38.937 γυναίκες και 45.837 άνδρες, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες μελετήθηκαν για 15 χρόνια. Οι ειδικοί εντόπισαν 1.329 ασθενείς με Πάρκινσον, αλλά διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου μειώθηκε σε όσους ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Ε όσο και β-καροτίνη. «Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά που συμπεριλαμβάνουν τις βιταμίνες C, E και τα καροτενοειδή έχουν επιδείξει προστατευτικές δράσεις στους νευρώνες για τη νόσο του Πάρκινσον, με βάση την ιδιότητά τους να μειώνουν την οξειδωτική βλάβη», δήλωσε η Karin Wirdefeldt, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Karolinska της Στοκχόλμης.

«Τα στοιχεία για μια νευροπροστατευτική επίδραση των διαιτητικών αντιοξειδωτικών στον κίνδυνο ανάπτυξης του Πάρκινσον είναι, εντούτοις, σε μεγάλο βαθμό περιορισμένα και ασυνεπή. Τα δικά μας αποτελέσματα έδειξαν, ότι η διαιτητική πρόσληψη βήτα-καροτίνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Πάρκινσον», είπε επίσης συμπληρώνοντας ότι η βιταμίνη Ε στη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. «Μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Ε και του κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον βρέθηκε στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες. Γενικά, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για Πάρκινσον από τους άνδρες και η αντιοξειδωτική δράση των οιστρογόνων ίσως παρέχει προστασία από τη νόσο», ανέφερε.

Η σουηδική μελέτη έδειξε επίσης πως τα περιστατικά της νόσου Πάρκινσον ήταν χαμηλότερα για τους καπνιστές από ό,τι για τους μη καπνιστές. Οι άνδρες είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν σε ηλικία 74,6 ετών και γυναίκες σε ηλικία 75,7 ετών.

Ο Shamir Patel, ιδρυτής του online pharmacy Chemist 4U, δήλωσε ότι η έρευνα αναδεικνύει την σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής: «Τα οφέλη του β-καροτένιου και της βιταμίνης Ε έχουν συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό. Στο σώμα, η β-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με την καλή όραση και την υγεία των ματιών, καθώς και με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και υγιές δέρμα. Ως αντιοξειδωτικό, βοηθά επίσης στην προστασία των κυττάρων από τις επιζήμιες επιπτώσεις των επιβλαβών ελεύθερων ριζών.

Όπως η β-καροτίνη, έτσι και η βιταμίνη Ε διατηρεί υγιές δέρμα και μάτια, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες και τις λοιμώξεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η β-καροτίνη έχει συσχετιστεί με μια κλινικά σημαντική μείωση στην έναρξη της νόσου του Πάρκινσον». Καλές πηγές των παραπάνω είναι τροφές όπως αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσποροι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φυτικά έλαια, αβοκάντο, καρότα, πορτοκάλι, πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη), μπρόκολο, ντομάτα, μπανάνες, αχλάδια, σολομός, μαύρη σοκολάτα κ.ά.

Tags
Back to top button