
Η Αθήνα ανέβαλε για άλλη μια φορά το έργο τοποθέτησης υποβρύχιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεταξύ Ισραήλ-Νότιας Κύπρου-Ελλάδας.
Ισραήλ και Ελλάδα είχαν συναποφασίσει τον Μάρτιο την επανέναρξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης
, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα νέα στον ελληνικό Τύπο, κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ στα τέλη Μαρτίου, συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου η επανέναρξη του έργου υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεταξύ Ισραήλ, Νότιας Κύπρου και Ελλάδας.
Ο απόλυτος ψηφιακός έλεγχος στη ζωή μας! Υποχρεωτικές οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου από την 1η Οκτωβρίου μέσω gov.gr
Η Αθήνα είχε προγραμματίσει την επανεκκίνηση των εργασιών στα νερά ανατολικά της Καρπάθου, όπου το έργο είχε προηγουμένως ακινητοποιηθεί.
Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο έργο παραμένουν στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Tουρκίας.
Σε δήλωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν: «Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν τα έργα στην Ανατολική Μεσόγειο που σχεδιάζουν η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου και τρίτα μέρη, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων χωρίς να ληφθεί υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην περιοχή, αφού αυτά σχεδιάζεται να περάσουν από τις περιοχές μας, που δεν έχουν θαλάσσια δικαιοδοσία.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ήταν αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα ανέβαλε ξανά το έργο.
Οι ειδικοί αξιολόγησαν την αναζήτηση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ κατά της Τουρκίας, τη στάση των ΗΠΑ και το θέμα της εκ νέου αναβολής του έργου για λογαριασμό της Milliyet.
Έξαλλος ο Μεντβέντεφ με τον Μερτς για την Κριμαία: «Ξανασκέψου το, Ναζί!»
Συνταξιούχος Πρέσβης Uluç Özülker «Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα»
Τους κάναμε μια προσφορά, «Αν θέλετε, μπορούμε να σας δώσουμε το ρεύμα σας. Κάναμε μια πρόταση λέγοντας «μπορούμε να συνεργαστούμε», αλλά η Νότια Κύπρος την απέρριψε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβησαν επίσης σχετικά με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Άρχισαν να ξεκαθαρίζουν ότι μια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ήταν καταστροφική.
Με όλα αυτά, δεν έχει νόημα η Ελλάδα να δημιουργήσει στενές σχέσεις με το Ισραήλ.
Αλλά από την άλλη, όταν κοιτάμε τη Νότια Κύπρο ή την εξερεύνηση φυσικού αερίου της Ελλάδας, λέμε πως δεν θα βγει τίποτα από εκεί, είναι φιάσκο.
Ο Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψή του στην Τουρκία, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι είναι ακόμη έτοιμος να συζητήσει τι μπορεί να γίνει για να διατηρηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία σε θετικό επίπεδο.
Το έργο απαιτεί τη διέλευση από τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας.
Ως Τουρκία είπαμε «δεν μπορείτε να περάσετε, δεν το επιτρέπουμε, θα το μπλοκάρουμε».
Η ισχύς της Τουρκίας εδώ και η στάση που δικαίως κράτησε έδεσαν τα χέρια της Ελλάδας.
Πρόεδρος ANKASAM Δρ. Mehmet Seyfettin Erol «Η Αθήνα αναγκάστηκε να είναι λογική»
Με αυτήν την κίνηση, η Ελλάδα αναβάλλει το σχέδιο που αναθεωρήθηκε από Μητσοτάκη και Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.
Η Ελλάδα φαίνεται να έχει κάνει μια επιλογή μεταξύ των πολιτικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με την Τουρκία.
Αυτή η αναβολή ισοδυναμεί με χαλάρωση του παιχνιδιού του Ισραήλ.
Ένα βήμα κατά της Τουρκίας και ακόμη και της ΤΔΒΚ θα οδηγούσε σε διαφορετικά αποτελέσματα στην περιοχή.
Καταστροφή από τους δασμούς του Τραμπ! Τα αμερικανικά ράφια ερημώνουν – Ποια προϊόντα εξαφανίζονται για πάντα από τις ΗΠΑ;
Εφόσον η Άγκυρα θα αντιληφθεί τα μονομερή βήματα ως απειλή για τα εθνικά της συμφέροντα και την ασφάλειά της, η Τουρκία θα κινητοποιήσει όλους τους πόρους της, κυρίως διπλωματικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς, για να τα εξαλείψει.
Είναι σαφές ότι η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις Τραμπ για την Τουρκία έπαιξαν ρόλο στην αναβολή.
Η αποτυχία του Νετανιάχου να πάρει αυτό που περίμενε από τον Λευκό Οίκο και η αποτυχία του να λάβει άδεια φαίνεται ότι ανάγκασαν μια πιο ορθολογική αξιολόγηση από την πλευρά της Αθήνας.
Η αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε τέτοια έργα, και η ανάδειξη της Τουρκίας ως πιο προτιμώμενου παράγοντα όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο γενικότερα, υποχρεώνουν την Αθήνα να κάνει προσεκτικά βήματα και να είναι λογική.
Οι εξελίξεις έδειξαν ξεκάθαρα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι κανένα έργο ή πρωτοβουλία δεν θα είναι επιτυχής χωρίς την Τουρκία.
Δρ Sadık Akyar: «Το Ισραήλ επίσης δεν θέλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία»
Δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να εμπλέξει τις ΗΠΑ στη διακοπή της διαδικασίας και τόνισε ότι ο παράγοντας διαμεσολάβησης του Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης πολύ σημαντικός στις σχέσεις με το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ επίσης δεν θέλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία», είπε ο Akyar.
Ο Akyar, ο οποίος τόνισε ότι το έργο που υλοποιείται δεν φαίνεται κερδοφόρο, είπε, "Το έργο είναι και δαπανηρό , ενώ αυτά τα καλώδια έχουν το χαρακτηριστικό πως μπορεί να κοπούν ανά πάσα στιγμή".
Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά ενεργειακά έργα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, ο Akyar είπε, "Είναι δύσκολο χωρίς την Τουρκία. Αλλά οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι σημαντικές εδώ". «Απαιτείται η συγκατάθεση της Τουρκίας»
Αναπλ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hasan Kalyoncu και Ανώτερος Ερευνητής στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA). Δρ Μουράτ Ασλάν δήλωσε:
Σύμφωνα με τη συμφωνία, όταν πρόκειται για την υφαλοκρηπίδα ή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα κράτη που θα κατασκευάσουν οποιαδήποτε υποδομή στο πλαίσιο αυτής της ζώνης πρέπει να συνεργαστούν και να διαβουλεύονται με το παράκτιο κράτος.
Επομένως, εάν μια τέτοια γραμμή πρόκειται να διέλθει από την υφαλοκρηπίδα που έχει δηλώσει η Τουρκία, είναι πρώτα απαραίτητο να ληφθεί η συγκατάθεση της .
Το ελληνικό κράτος έχει βάλει πλέον το μυαλό του σε πράξη, γιατί οποιαδήποτε διαδικασία κατασκευής μπορεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή.
Αφού δημιουργήσετε τη γραμμή με οποιονδήποτε τρόπο, εάν δεν έχετε λάβει την απαραίτητη συγκατάθεση, δεν μπορείτε να αποτρέψετε τυχόν προσπάθειες που ενδέχεται να γίνουν εναντίον αυτής της γραμμής.
Έτσι, στο τέλος, δισεκατομμύρια δολάρια ξαφνικά γίνονται απόβλητα.
Για το λόγο αυτό, νομίζω ότι η Ελλάδα πήρε την απόφαση να αποφύγει την αύξηση των εντάσεων.
Τι μέλλει γενέσθαι
Το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και η στάση την οποία θα τηρήσει η Άγκυρα, τίθενται επί τάπητος, σήμερα, στο Τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι όποιες σημερινές αποφάσεις στην Τουρκία, θα αξιολογηθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις και τα χρονοδιαγράμματα από πλευράς Αθήνας.
Εκτίμησή μας είναι ότι η ακραιφνώς υποστηρικτική στάση Τράμπ προς τον Ερντογάν και τα εγκωμιαστικά σχόλιά του παρουσία του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, που είχαν ως αποτέλεσμα τις συζητήσεις Ισραήλ-Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο σε ρόλο "κουμπάρου", ήταν ο βασικότερος λόγος που ώθησαν την Ελληνική κυβέρνηση στην εκ νέου αναβολή της επανέναρξης των εργασιών ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας.
Η συγκυρία δεν είναι θετική για την Αθήνα, αφού ο Τράμπ θέλει να τα βρουν σε κάποιο βαθμό Ισραήλ και Τουρκία, πριν χτυπήσει στρατιωτικά το Ιράν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκειμένου να μετατοπίσει το βάρος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, κατά της Κίνας.
Συνεπώς, μια κίνηση επανέναρξης του έργου , θα συναντούσε την αντίδραση των ΗΠΑ και σίγουρα την πολιτικοστρατιωτική αντίδραση της Τουρκίας.
Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε πως ο Μητσοτάκης δεν θα προχωρήσει στην επανέναρξη του έργου στην παρούσα φάση, χωρίς ωστόσο να το στείλει στις καλένδες, περιμένοντας τις Διεθνείς εξελίξεις.