Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νεκρός από χτύπημα με drone αρχηγός συμμορίας στην Αϊτή

Οι αρχές της Αϊτής επιβεβαίωσαν χθες Παρασκευή ότι ηγέτης συμμορίας, ο Ματιάς Σεντίγ, είναι νεκρός, ενώ ο πρωθυπουργός Αλίξ Ντιντιέ Φιλς-Εμέ σχολίασε μέσω X «ένας αρχηγός συμμορίας λιγότερος».

«Ο αγώνας για να απαλλαγεί η χώρα από την αρπάγη των ληστοσυμμοριτών συνεχίζεται με αποφασιστικότητα», σημείωσε ο Φιλς-Εμέ.


Έκθεση του αϊτινού εθνικού δικτύου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (RNDDH) που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε πως ο Ματιάς Σεντίγ υπέστη τραύματα στην κοιλιακή χώρα σε επιδρομή μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος προχθές Πέμπτη στη συνοικία Μποστόν, τομέα ελεγχόμενο από κακοποιούς στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, και πέθανε χθες ενώ δεχόταν ιατρικές φροντίδες.

Ο θάνατός του, που θεωρείται πως αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα εναντίον ηγετών συμμοριών από το 2024, καταγράφτηκε με φόντο την εντατικοποίηση της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας, τόσο των αϊτινών όσων και αποσπάσματος το οποίο αναπτύχθηκε πρόσφατα από το Ελ Σαλβαδόρ, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκατάσταση της σταθερότητας ενόψει της διεξαγωγής εκλογών, οι οποίες αναβλήθηκαν εκ νέου πρόσφατα.

Το Σαλβαδόρ ανέπτυξε κάπου 2.000 στρατιωτικούς στην Αϊτή από τον περασμένο μήνα, έπειτα από ενέδρα συμμορίας μετά την οποία κηρύχθηκαν αγνοούμενοι 4 σαλβαδοριανοί στρατιωτικοί, μηχανικοί ελικοπτέρων της διεθνούς Δύναμης Καταστολής Συμμοριών (ΔΚΣ).

Κάποιοι Αϊτινοί τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης του στρατού του Σαλβαδόρ με υποστήριξη των ΗΠΑ και της σκληρής στάσης του προέδρου της χώρας αυτής Ναγίμπ Μπουκέλε έναντι των συμμοριών, αναφέρθηκαν συγκεντρώσεις υπέρ του κ. Μπουκέλε σε κάποιους τομείς της χώρας. Άλλοι πολίτες δήλωσαν αντίθετα αγανακτισμένοι για τη νέα επέμβαση ξένης δύναμης στη χώρα, τη φτωχότερη του δυτικού ημισφαιρίου.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για την ανάπτυξη αυτή, επισημαίνοντας ιδίως πως δεν έχουν αποσαφηνιστεί ούτε η εντολή των σαλβαδοριανών, ούτε οι κανόνες εμπλοκής τους, ούτε το εάν εντάσσονται στην ΔΚΣ ή πώς συντονίζονται με αυτήν ή τις αϊτινές δυνάμεις.

 

 

Tags
Back to top button