Του Μάνου Χατζηγιάννη
Ουαι υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!!! Και όπου υποκριταί τα διάφορα εξαπτέρυγα του Φαναρίου, τυχάρπαστοι Αρχιμανδρίτες και πληρωμένοι κοντυλοφόροι, που έσπευσαν να “πανηγυρίσουν” πως δήθεν διαψευστήκαμε όλοι εμείς που ανησυχούσαμε πως ο φετινός κοινός ημερολογιακά εορτασμός του Πάσχα θα σημάνει την κορύφωση της επιδίωξης για μόνιμη κοινή ημερομηνία εορτασμού.
Τώρα όλοι αυτοί οι ρασοφόροι και μη τρωγλοδύτες μπορούν να επιστρέψουν στις τρύπες τους γιατί ο Πάπας το ανακοίνωσε: Είμαι πολύ “φανατικός” στο να βρεθεί κοινή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, είπε και οι κολαούζοι του Φαναρίου ας μείνουν με την όρεξη πως θα συμβαίνουν τόσο σοβαρά θέματα σε θεολογικό επίπεδο και θα τα κρύβουν πονηρά και επίμονα από τον πιστό λαό. Τους πονάει που το διαδίκτυο έχει φωνή, γιατί έχουν μάθει να δίνουν γραμμές σε πειθήνια οργανά τους και να θολώνουν τα νερά.
Επί της ουσίας, λοιπόν, ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως συνηθίζει, κράτησε τα σπουδαία νέα, σε ένα ταξείδι που ούτως ή άλλως προκάλεσε θεολογικό σεισμό, όπως έγραψε και τις προηγούμενες μέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, με την αναγνώριση κοινού βαπτίσματος με τους Κόπτες, για το φινάλε και την καθιερωμένη συνέντευξη στο αεροπλάνο της επιστροφής.
Σε ερώτηση Ορθόδοξης-κατά δηλωσή της-δημοσιογράφου σχετικά με τις προοπτικές για τις σχέσεις με τους Ορθόδοξους , για την κοινή δήλωση με τον Κοπτη Πατριάρχη, την κοινή ημερομηνία του Πάσχα και την αναγνώριση του βαπτίσματος είπε: “ Εγώ, με τους Ορθόδοξους, είχα πάντα μια μεγάλη φιλία, από το Μπουένος Άιρες. Καθόμουν επί δύο ώρες και σαράντα λεπτά προσευχής σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνω(…) έχω πάντα μια συγγενική, αδελφική σχέση. Είμαστε αδελφές Εκκλησίες! Με τον Ταγουάρδο, υπάρχει μια ιδιαίτερη φιλία. Για μένα, είναι ένας μεγάλος άνθρωπος του Θεού! Και ο Tαγουάρδος είναι Πατριάρχης, ένας Πάπας που ωθεί την Εκκλησία προς τα εμπρός. Έχει έναν μεγάλο αποστολικό ζήλο … Είναι ένας από τους πιο – επιτρέψτε μου να πω, αλλά σε εισαγωγικά – «φανατικούς» να βρούμε μια καθορισμένη ημερομηνία για το Πάσχα. Κι εγώ επίσης. Επιδιώκουμε τον τρόπο. Αλλά λέει: Ας πολεμήσουμε!»
Για τη δε αναγνώριση του βαπτίσματος με τους Κόπτες είπε: “Η ενότητα του βαπτίσματος προχωράει (…)τώρα ανοίξαμε την πόρτα και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα».
Μιλώντας για τους Ρώσους Ορθοδόξους τόνισε πως:
“Οι Ρώσοι Ορθόδοξοι αναγνωρίζουν το βάπτισμ’α μας και αναγνωρίζουμε το βάπτισμα τους. Ήμουν πολύ στενός φίλος ως επίσκοπος του Μπουένος Άιρες με τους Ρώσους, επίσης με τους Γεωργιανούς, για παράδειγμα ο πατριάρχης των Γεωργιανών είναι ένας άνθρωπος του Θεού, ο Ηλίας Β ‘. Είναι μυστικιστής. Εμείς οι Καθολικοί πρέπει επίσης να μάθουμε από αυτή την μυστικιστική παράδοση των Ορθοδόξων Εκκλησιών”.
Περί του οικουμενισμού ο Πάπας ήταν σαφέστατος για τις προθέσεις του:
“Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, είχαμε αυτή την οικουμενική συνάντηση. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν εκεί. Ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος ήταν εκεί και έπειτα υπήρχαν άλλοι Χριστιανοί – Αγγλικανοί, επίσης ο γραμματέας της Ένωσης Εκκλησιών της Γενεύης. Ο Οικουμενισμός εφαρμόζεται στο μονοπάτι με τα έργα φιλανθρωπίας, με τα έργα της βοήθειας, με το να κάνουμε πράγματα μαζί όταν μπορούν να γίνουν μαζί. Στατικός οικουμενισμός δεν υπάρχει! Είναι αλήθεια ότι οι θεολόγοι πρέπει να μελετήσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα είναι δυνατόν να τελειώσει καλά αν εμείς δεν βαδίζουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε μαζί; Να προσευχόμαστε μαζί, να δουλεύουμε μαζί, να κάνουμε έργα φιλανθρωπίας μαζί … αλλά, μαζί! Και προχωρήστε. Οι σχέσεις με τον Πατριάρχη Κυρίλλο είναι καλές. Επίσης, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων έρχεται πολλές φορές για να μιλήσει μαζί μου και έχουμε μια καλή σχέση”.
Πόσο πιο απλά να τα πε ο ποντίφικας; Και έχουμε εμείς τον κ .Βαρθολομαίο να λέει «μην ασκούτε το διαδίκτυο» και τους προβληματικούς-αν όχι ημίτρελους- αβανταδόρους του να απειλούν με αφορισμούς