Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Νέα τοπικοποίηση: Η διαχείριση του προορισμού στη νέα τουριστική οικονομία στο Βραχάτι Κορινθίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση Νέα τοπικοποίηση: Η διαχείριση του προορισμού στη νέα τουριστική οικονομία’ που φιλοξενήθηκε την 1η Απριλίου στο Alkyon Resort Hotel & Spa, στο Βραχάτι Κορινθίας

Την ημερίδα πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων, ενόψει του 20ου Επιστημονικού Συνεδρίου του με θέμα ‘Η περιφέρεια σε καμπή: Μετα-ψηφιακές κοινότητες, νέος τοπικισμός και επανεθνικοποίηση - Αναπτυξιακές προεκτάσεις’ και τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ Λάμπρος Απ. Πυργιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου με μια μικρή έκθεση όπου δεκαέξι μικροί παραγωγοί αγροτροφίμων της Κορινθίας «Food reason» με «Ελληνικό μέτρο» και πάροχοι  τουριστικών εμπειριών παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό.

Βασικός άξονας της ημερίδας που ακολούθησε ήταν η δημιουργία συνθηκών για την προσέγγιση διάφορων παραγόντων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας περιοχής μέσα από την τουριστική οικονομία και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κορινθίας. Οι παρουσιάσεις κάλυψαν στρατηγικά, τακτικά και οργανωτικά θέματα   σχετικά με την ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού, του τουριστικού σχεδιασμού καθώς και θέματα σχετικά με τη δημιουργία υποδομών και συνεργασιών για τη διαχείριση του προορισμού.

Επίσης τέθηκαν προβληματισμοίγια την ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού και της τουριστικής οικονομίας από την πλευρά των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη δημιουργία εικόνων για τον προορισμό.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κος Χρήστος Πλέσσας - Λεωνίδης από το Alkyon Resort Ηotel & SPΑ, η Δρ Μαριλένα Παπαγεωργίου από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, η Δρ Κλεοπάτρα Βελούτσου από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η Δρ Αγνή Χριστίδου από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η κα Δάφνη Μαυρομμάτη από τοExperience Corinthia, ο κος Νίκος Μπουζινέλος από τις Βένικος Περιηγήσεις και τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας, ο κος Κώστας Μπίσας, βιομηχανικός σχεδιαστής, ο κος Μιχάλης Κοντογιάννης από την Οικογένεια Κοντογιάννη και οι κ.κ. Ευστάθιος Πουλίτσης και Δημήτρης Σούκουλης από το ΙΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ.

Δύο από τις τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν σε στρατηγικά θέματα του τουριστικού σχεδιασμού. Η Δρ Μαριλένα Παπαγεωργίου από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας παρουσίασε ζητήματα χωρικού σχεδιασμού στη διαμόρφωση της ταυτότητας του προορισμού και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας διαφορετικών φορέων και ιδιωτών για την εναρμόνιση της οικιστικής ταυτότητας μιας περιοχής. Η Δρ Κλεοπάτρα Βελούτσου από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης αναφέρθηκε στη δυσκολία ανάπτυξης σταθερής φήμης για έναν τόπο, λόγω πολυπλοκότητας που ξεκινάει από τη διαφορετικότητα και την ανομοιογένεια των στόχων και της αντίληψης των πηγών διαμόρφωσης των σχετικών με τον τόπο εικόνων.

Πέντε ομιλητές πραγματεύτηκαν θέματα σχετικά με τη δημιουργία υποδομών και συνεργασιών για τη διαχείριση του προορισμού. Η Δρ Αγνή Χριστίδου από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο επέδειξε την οργάνωση της παρουσίασης της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού στους επισκέπτες μέσω του ιστοτόπου trip2athens, ο οποίος συντονίζεται από το Επιμελητήριο και προβάλλει και προωθεί διάφορες δραστηριότητες και επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέρουσες για κάποιον επισκέπτη στην Αθήνα.

Η κα Δάφνη Μαυρομμάτη παρουσίασε την προσπάθεια του Experience Corinthia να οργανώσει τις ίδιες τις επιχειρήσεις ώστε να αναγνωρίσουν, να οριοθετήσουν και να συντονίσουν πιθανά σημεία και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τμήματα της τουριστικής προσφοράς της Κορινθίας. Ο κος Νίκος Μπουζινέλος από τις Βένικος Περιηγήσεις και τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας παρουσίασε την ανάγκη συνεργασίας με άλλους προορισμούς για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε τοπικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο κος Κώστας Μπίσας, βιομηχανικός σχεδιαστής, παρουσίασε την πιθανή συμβολή ανθρώπων με ιδιαίτερες και ανόμοιες γνώσεις, υπόβαθρο και εμπειρίες, όπως σχεδιαστών, αρχαιολόγων και περιβαλλοντολόγων, για την ανάπτυξη ενός δικτύου δεξιοτήτων που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την προβολή του τόπου ως τουριστικού προϊόντος. Οι κ.κ. Ευστάθιος Πουλίτσης και Δημήτρης Σούκουλης από το ΙΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ εστίασαν στην ανάγκη εκπαίδευσης των εμπλεκομένων στην παροχή του τουριστικού προϊόντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των εργαζομένων στον κλάδο φιλοξενίας.

Τέλος, δύο παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν σε προβληματισμούς για την ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού και της τουριστικής οικονομίας από την πλευρά των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη δημιουργία εικόνων για τον προορισμό. Ο κος Χρήστος Πλέσσας- Λεωνίδης από το Alkyon Resort Ηotel & SPΑ παρουσίασε την 25ετή προσπάθεια του ξενοδοχείου να καθιερωθεί ως προορισμός για ένα πολυεθνικό σύνολο ταξιδευτών (υπερβαίνουν τον εντυπωσιακό αριθμό των 60 εθνικοτήτων), υπηρετώντας τον ενάρετο κύκλο μιας κοινωνικά υπεύθυνης τουριστικής οικονομίας με τον τόπο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην έντονη αίσθηση τοπικής ταυτότητας που αποκτήθηκε με τη συμμετοχή του Alkyon Resort Ηotel& SPΑ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ και στο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΠΡΩΪΝΟ, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά προϊόντα. Ο κος Μιχάλης Κοντογιάννης από την Οικογένεια Κοντογιάννη τόνισε την ανάγκη μακροχρόνιας δέσμευσης για τη συνεχή βελτίωση του προϊόντος που παράγεται από μικρούς παραγωγούς και στη συνδρομή της προσπάθειας των παραγωγών στην ανάπτυξη της ταυτότητας ενός τόπου.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα πολιτικών μικρής κλίμακας, συγκριτικά με το branding, στη νέα (μετα-ψηφιακή) οργάνωση των αλυσίδων αξίας.

Συμπερασματικά, η τουριστική οικονομία αναδείχθηκε ως η πλεονεκτικότερη, η πλέον ενδιαφέρουσα και καταρχήν θεμιτή, στην προοπτική ανάδειξης των τοπικών αλυσίδων αξίας, έχοντας ήδη εξελίξει ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο του σύγχρονου marketing, κι αυτό είναι η κατά τόπουςδιαχείριση του προορισμού. Έτσι αναδεικνύεται και προάγεται η τοπικότητα ως συντελεστήςαξίας, ενώ η ύπαρξη της τοπικής κοινότητας είναι εκ των ουκ άνευ για τον προσπορισμό της αξίας αυτής. Αυτή κατεξοχήν διασφαλίζει την τοπικότητα κι όλοι οι άλλοι καλούμαστε απλά νααρκεστούμε στο να γνωρίζουμε, να αναγνωρίζουμε και να μην καταστρέφουμε την αξία της.

Η ημερίδα πλαισιώθηκε από γευσιγνωσία τοπικών κρασιών της έκθεσης με την καθοδήγηση του κου Γιώργου Κάππου, F&B Services Supervisor, Club Hotel Casino Loutraki και ακολούθησε δείπνο όπου συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα εδέσματα που επιμελήθηκε ο chef του ξενοδοχείου κος Σαμουήλ Κατσίνης με τα εξαιρετικά αγροτρόφιμα της έκθεσης.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε την Κυριακή με την παράθεση του ''Ελληνικού Κορινθιακού πρωινού'' που περιλάμβανε παραδοσιακές πίτες, σταφιδόψωμα, γλυκό τραχανά, ρυζόγαλο, σταφίδες, μέλι, αλείμματα, κρέμες, μαρμελάδες και πολλά ακόμα προϊόντα της Κορινθίας.

Το Alkyon Resort Ηotel &SPΑ με έντονη την αίσθηση της τοπικής ταυτότητας στέκεται αρωγός φιλοξενίας τοπικών εκθέσεων, όπου το κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής και να μάθει πως μπορεί να συμμετάσχει σε πληθώρα δραστηριοτήτων, καθώς και επιστημονικών ημερίδων που έχουν σκοπό το πάντρεμα των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό. Επίσης, πρωτοστατεί προσφέροντας στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του το πλούσιο, πιστοποιημένο από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ‘Ελληνικό Πρωινό’ και ‘Κορινθιακό Πρωινό’ του, που μοσχοβολά από τα προϊόντα και τους καρπούς της εύφορης Κορινθιακής γης.

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στο ξενοδοχείο γίνονται ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης της ελληνικής και κορινθιακής γαστρονομίας τόσο με την διοργάνωση εκδηλώσεων οινογνωσίας από επιστήμονες οινολόγους κατά τις οποίες Έλληνες και ξένοι πελάτες του ξενοδοχείου γνωρίζουν τα εκλεκτά κρασιά της περιοχής, όσο και σεμιναρίων ελληνικής κουζίνας με παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά προϊόντα.

Στην έκθεση συμμετείχαν:

• ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΣ, αλεύρι, γαστρονομικός εκπαιδευτικός τουρισμός, ΑΣΣΟΣ

• ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ

• ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ, βιολογικό κρασί, ΚΟΡΙΝΘΟΣ

• Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, βιολογικά προϊόντα από σταφύλι – ξίδι, πετιμέζι, ΝΕΜΕΑ

• ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΕΜΕΑΣ, ΝΕΜΕΑ

• ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, βιοκαλλιέργειες–βιολογικά προϊόντα – κρασί, πετιμέζι, σταφίδα, ελαιόλαδο, ρίγανη, ΠΕΝΤΕΣΚΟΥΦΙ

• ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΡΚΟΥ, ελαιόλαδο, σταφίδα, ΚΡΥΟΝΕΡΙ

• ΣΚΑΠΕΝΤΖΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, βιοκαλλιέργειες–βιολογικά προϊόντα - μαρμελάδα σύκο, σταφίδα, ΛΕΧΑΙΟ

• ΠΙΣΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ βιοκαλλιέργειες–βιολογικά προϊόντα - πετιμέζι, σταφίδα, ρίγανη, ΑΣΣΟΣ

• ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, βιολογικά ξερά σύκα, ΛΕΧΑΙΟ 

• ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ, παραδοσιακά λουκούμια, ΛΟΥΤΡΑΚΙ

• VENIKOS, περιηγήσεις, οινικός – εναλλακτικός τουρισμός, ΝΕΜΕΑ

• ΗΡΑΙΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, Villa Armonia, κέρασμα «Ντρέδουρα Περαχώρας»,ΠΕΡΑΧΩΡΑ

• ONAR VIP TRANSFER, μετακινήσεις, ξεναγήσεις και εκδρομές, ΑΘΗΝΑ

• ΙΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ, τομείς επισιτισμού και τουρισμού, ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Η έκθεση υποστηρίχθηκε λειτουργικά από επίλεκτους σπουδαστές και σπουδάστριες του ΙΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ (Κορίνθου) - το οποίο διακρίνεται από τη διενέργεια προγραμμάτων ειδικοτήτων συναφών με  το θέμα της εκδήλωσης - με την επιστασία του υπεύθυνου σπουδών, κου Δημήτρη Σούκουλη.

Tags
Back to top button