Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Να γιατί δεν πρέπει να βγάλεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου

Τα τελευταία χρόνια η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει μπει στη λίστα με τα πιο γνωστά trends παγκοσμίως. Οι εταιρείες λανσάρουν συνεχώς gluten-free προϊόντα, ενώ πολλοί επιλέγουν να ακολουθήσουν την τάση αυτή ακόμα κι αν η συγκεκριμένη πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη δεν προκαλεί κανενός είδους πρόβλημα στο στομάχι τους.

Ο λόγος; Έχει λανθασμένα –όπως τονίζουν οι ειδικοί- διαδοθεί η άποψη ότι η γλουτένη συντελεί στον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, αδρανοποίησης του μεταβολισμού και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Πόσο κακό στην υγεία μας κάνει η έλλειψη γλουτένης τελικά;

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, πολύ. 

Όπως αναλύουν οι ειδικοί, η διατροφή χωρίς γλουτένη ενδείκνυται μόνο για τους ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη –δυσανεξία, δηλαδή, στη γλουτένη-, καθώς καταναλώνοντας τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, προκαλείται φλεγμονή, ικανή να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η γλουτένη είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη για τον οργανισμό μας, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες του Harvard, η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. 

Αυτό συμβαίνει διότι η αποφυγή τροφίμων ολικής άλεσης, στερεί από τον οργανισμό μας πληθώρα θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν την ιδιότητα να θωρακίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα. 

«Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση των ευεργετικών σιτηρών ολικής άλεσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Δεν θα πρέπει να ενθαρρύνεται η προώθηση της διατροφής χωρίς γλουτένη σε άτομα που δεν υποφέρουν από τη νόσο κοιλιοκάκη», αναλύουν οι επιστήμονες που προχώρησαν στην εν λόγω έρευνα. 

Τονίζουν δε, ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει ευαισθησία στη γλουτένη, δεν θα πρέπει να την αφήσει εντελώς εκτός από το διατροφικό του πλάνο, αλλά να περιορίσει τις ποσότητές της. 

«Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συνήθως έχουν λιγότερες διαιτητικές ίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά λιγότερο θρεπτικά αλλά και ακριβότερα. Τα άτομα χωρίς κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) ίσως θα πρέπει να αποφύγουν τη μείωση της γλουτένης για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, κυρίως του διαβήτη», αναφέρεται ακόμα σε διαφορετική έρευνα του ίδιο Πανεπιστημίου. 

Ακόμα μία απόδειξη, λοιπόν, πως κανένα συστατικό δεν θα πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα διατροφής μας, χωρίς να έχει καταλήξει γιατρός σε αυτό το συμπέρασμα.  

Tags
Back to top button