Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μπαίνει τέλος στα μετρητά – Ολα θα πληρώνονται με πλαστικό χρήμα

Στον έμμεσο τερματισμό της χρήσης μετρητών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα, προχωρά η κυβέρνηση με νομοθετήματα που θα φέρει σύντομα στη Βουλή.

Στο οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι όσο πιο πολύ αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος τόσο γεμίσουν και τα ταμεία του κράτους με περισσότερους φόρους.

Κι ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση του ορίου στο οποίο γίνονται οι συναλλαγές με μετρητά.

Από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα να πέσει στα 300 ή και λιγότερο, αλλά χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους δεν έχουν κάρτες ή δυσκολεύονται να κάνουν χρήση (π.χ. συνταξιούχοι). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανατρέψει τα πάντα στην καθημερινότητα καθώς οτιδήποτε κοστίζει περισσότερο από 300 ευρώ π.χ. θα πρέπει να πληρώνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Παράλληλα, εξετάζονται κι άλλα μέτρα ώθηση των πολιτών προς το πλαστικό χρήμα, ειδικά για τα επαγγέλματα εκείνα που έχει παρατηρηθεί μεγάλη φοροδιαφυγή.

Ένα από αυτά είναι η αύξηση του εισοδήματος που πρέπει να ξοδεύεται υποχρεωτικά με κάρτα προκειμένου να μπορεί κάποιος να έχει αφορολόγητο και να μην έχει επιπτώσεις.

Σήμερα για εισόδημα έως 10.000 το ποσοστό είναι 10%, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 το ποσοστό είναι 15% και για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω το ποσοστό είναι 20%. Τα ποσοστά ισχύουν προοδευτικά, δηλαδή ανά κλιμάκιο εισοδήματος.

Εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών µε κάρτα να αυξηθεί:

— Στο 15% για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήµερα).

— Στο 20% για εισόδηµα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήµερα).

— Στο 25% για εισόδηµα από 30.001 και άνω, µε το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούµενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήµερα)

Από το πλαστικό χρήμα εξαιρούνται φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω, άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων (όχι τουριστικές περιοχές), όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού εισοδήματος και οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ελαχιστοποιήσει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και τα αδήλωτα εισοδήματα, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα επιδιώκει να ελέγχει περισσότερο τις συναλλαγές, μετά και την άρση των capital controls. Εκτιμούν έτσι ότι θα αναγκαστούν οι συναλλασσόμενοι να δηλώσουν περισσότερα εισοδήματα, επομένως περισσότερα έσοδα για το κράτος.

Tags
Back to top button