16/02/2022 19:21
Σύμφωνα με έκθεση του Moody's, η χώρα μας είναι από τις πιο εκτεθειμένες της Ευρώπης, στον κίνδυνο διακοπής ενεργειακής τροφοδοσίας της, αν ξεσπάσει σύρραξη στην Ουκρανία.
Εκτεθειμένες σε αυτόν τον κίνδυνο είναι επίσης η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία.
Κι αυτό διότι το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχονται από τη Ρωσία, ενώ τα δύο αυτά ορυκτά καύσιμα αντιστοιχούν σε πάνω από το 75% της ελληνικής κατανάλωσης ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Moody's, οποιαδήποτε απόφαση των ρωσικών αρχών να μειώσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό για να αποκτήσουν πολιτική υπεροχή ή ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Σε ότι αφορά στην εναλλακτική του ρωσικού αερίου που είναι το υγροποιημένο αέριο (LNG), ο οίκος εκτιμά πως η συνολική χωρητικότητα των αποθηκών υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ θα κάλυπτε μόλις το ένα τέταρτο περίπου της συνολικής ζήτησης, επομένως το ρωσικό αέριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα και γρήγορα.
Στο βασικό σενάριο του οίκου, η ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας θα σταματήσει πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση και ο κίνδυνος υποβάθμισης του αξιόχρεου ευρωπαϊκών χωρών είναι χαμηλός, εκτός εάν μια τέτοια σύγκρουση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί σε απόλυτη σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία.