Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μετά τη ΔΕΗ-καύσιμα το «σαράκι» του πληθωρισμού «κατατρώει» τα ψίχουλα στις αμοιβές των εργαζομένων: 6,2% τον Γενάρη

Σοκ προκαλεί ο πληθωρισμός, καθώς έσπασε ρεκόρ 25ετία και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 6,2% τον Ιανουάριο, κάτι που έχει να γίνει από τον Μάρτιο του 1997! 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2021, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 - Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζονται σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα.

Οι αυξήσεις πλέον διαχέονται σε όλο τα φάσμα της οικονομίας και όχι μόνο στην ενέργεια, όπως ήταν πριν από λίγο καιρό, μειώνοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα και ανάγοντας τον πληθωρισμό όχι σε ένα οικονομικό θέμα, αλλά σε ένα ευρύτατο κοινωνικό θέμα.

Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης με την «πράσινη ενέργεια» και τις ανεμογεννήτριες, καθώς οι τιμές στο ρεύμα αυξήθηκαν γιατί έκλεισαν τα εργοστάσια λιγνίτη και γίνεται εισαγωγή φυσικού αερίου, ενώ ότι εισπράχτηκε από τα «ψίχουλα» που πουλήθηκε η ΔΕΗ (800 εκατομμύρια ευρώ) τα έδωσαν για αγορά ανεμογεννητριών από τη Γερμανία. 

Εδώ που έχουμε φτάσει όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα είναι πλήρως αυτάρκης σε ενέργεια -γιατί εκτός των άλλων- κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο. Την ώρα που η Ελλάδα συζητά για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου από την δεκαετία του 70'. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα είδη με την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 είναι:

  • Φυσικό αέριο με άνοδο 154,8%
  • Πετρέλαιο Θέρμανσης με αύξηση 36%,
  • Ηλεκτρισμός με 56,7%,
  • Καύσιμα με 21,6%,
  • Αρνί και κατσίκι με 17,6 %,
  • Ελαιόλαδο με 15,4% και
  • πατάτες με 12,3%.
  • Νωπά λαχανικά 14,4%
Tags
Back to top button