Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μειώστε τον κίνδυνο διαβήτη «κόβοντας» αυτή την ομάδα τροφίμων

Μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να έχουν οι άνθρωποι με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, ακόμα κι αν δεν χάνουν βάρος. Αυτό καταδεικνύει νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation Insight.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τι συμβαίνει στους παχύσαρκους ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο – έναν πρόδρομο του σακχαρώδη διαβήτη – όταν ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, χωρίς ωστόσο να χάνουν κιλά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ανταποκρίνονταν πια στα κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου όταν είχαν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων τεσσάρων εβδομάδων.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 16 άνδρες και γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά τη χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες – πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες – είδαν το μεταβολικό τους σύνδρομο να αντιστρέφεται ακόμα κι αν στη διατροφή τους είχαν τόσες θερμίδες που κρατούσαν το βάρος τους στα ίδια επίπεδα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση των ανθρώπων με μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 βελτιώνεται με τη διατροφή που δεν περιλαμβάνει υδατάνθρακες. Πιστεύουμε πως ο περιορισμός τους, ακόμα και χωρίς την απώλεια βάρους, βελτιώνει τα μεταβολικά προβλήματα. Προφανώς η ποιότητα της διατροφής παίζει ρόλο», δηλώνει ο Δρ. Jeff Volek, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Οι συμμετέχοντες δεν θεωρείται ότι έχουν πλέον μεταβολικό σύνδρομο μετά από τη, χαμηλή σε υδατάνθρακες, διατροφή», δήλωσε ο Δρ. Volek.

Αυτή η έρευνα ωστόσο είναι μικρή και  δεν καταδεικνύει τα πιθανά μακροχρόνια οφέλη και τις προκλήσεις από την υιοθέτηση διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες. Γι’ αυτό και προτείνεται αυτή η διατροφή να μελετηθεί περισσότερο στο πλαίσιο μιας  μελλοντικής, μακροχρόνιας μελέτης που θα εστιάζει στη διατροφή ανθρώπων με μεταβολικό σύνδρομο.

Tags
Back to top button