
Δύο μεγάλες βρετανικές εταιρείες, οι Lloyd's of London και Greene King, δεσμεύτηκαν να πληρώσουν αποζημιώσεις σε «εκπροσώπους των μαύρων» και σε άλλες μειονότητες για την παλαιότερη συμμετοχή τους στο εμπόριο σκλάβων.
Οι εκπρόσωποι της Lloyd's of London, μιας εταιρείας της ασφαλιστικής αγοράς και της Greene King, του μεγαλύτερου ζυθοποιείου της χώρας, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να πληρώσουν τις αποζημιώσεις χθες το βράδυ. Οι αποφάσεις λήφθηκαν αφού ερευνητές στο University College London ανακάλυψαν συνδέσμους μεταξύ των ιδρυτών της εταιρείας και του δουλεμπορίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Guardian. Η Βρετανική Αυτοκρατορία κατήργησε το εμπόριο σκλάβων το 1833.
Ο Simon Fraser, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Lloyd, είχε σκλάβους σε φυτείες στη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Βρετανική Γουιάνα. Ο Benjamin Greene, ένας από τους ιδρυτές του Greene King, είχε σκλάβους σε φυτείες στο Montserrat και στο Saint Kitts.
Ένας εκπρόσωπος της Greene King είπε ότι η εταιρεία «θα πραγματοποιήσει μια σημαντική επένδυση για να ωφελήσει τη μαύρη, ασιατική και μειονοτική εθνοτική κοινότητα και θα υποστηρίξει τη φυλετική μας ποικιλομορφία στην επιχείρηση» και ότι «ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στο Greene King».
Από την πλευρά της, η Lloyd’s είπε ότι η εταιρεία «θα επενδύσει σε θετικά προγράμματα για να προσελκύσει, να διατηρήσει και να αναπτύξει το μαύρο και μειονοτικό εθνοτικό ταλέντο» και θα προσφέρει «οικονομική υποστήριξη σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανισμούς που προωθούν ευκαιρίες και ένταξη σε μαύρες και μειονοτικές εθνοτικές ομάδες». Είπαν ότι εξακολουθούν να εργάζονται για τον εντοπισμό κατάλληλων ομάδων στις οποίες πρέπει να κάνουν δωρεές.
Η Lloyd's είπε επίσης ότι θα ελέγξουν τα «οργανωτικά αντικείμενα τους για να διασφαλίσουν ότι είναι ρητά μη ρατσιστικά».
Καμία εταιρεία δεν έχει πει ακόμα πόσο θα προσφέρει.
Οι ανακοινώσεις των εταιρειών έρχονται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει μια έκρηξη βίας τις τελευταίες εβδομάδες μετά από παρόμοιες ταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες που προκλήθηκαν από το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.