Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Με ποιους σπάνιους καρκίνους συνδέονται τα αναψυκτικά

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέεται με την εκδήλωση ορισμένων σπάνιων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης. Η συσχέτιση φαίνεται να είναι έμμεση και καθοδηγείται από το γεγονός ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης έχει σαν αποτέλεσμα την παχυσαρκία και την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου, δύο παράγοντες που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» του διαβήτη, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για τις εν λόγω κακοήθειες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (JNCI), υποδεικνύει ότι τα ποτά με πολλή ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στη χοληδόχο κύστη και στους χοληδόχους πόρους του ήπατος, δύο αρκετά σπάνιες μορφές καρκίνου.

Δεδομένου ότι τα αναψυκτικά και γενικότερα τα ποτά με πολλή ζάχαρη έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με το ανεβασμένο ζάχαρο και την αύξηση του βάρους, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο παίζουν ρόλο και στην εκδήλωση αυτών των καρκίνων. Για το σκοπό αυτό, ανέλυσαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 70.000 ανθρώπων και τους παρακολούθησαν για 13 χρόνια περίπου, καταγράφοντας την πορεία της υγείας τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρκίνου ή διαβήτη κατά το ξεκίνημα της μελέτης. Από το συνολικό δείγμα, μόλις 150 άτομα εκδήλωσαν καρκινικές αλλοιώσεις στη χοληδόχο οδό ή τη χοληδόχο κύστη.

Μελετώντας τα στοιχεία με γνώμονα τα επίπεδα κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, προέκυψε ότι όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερα τέτοια προϊόντα την ημέρα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στη χοληδόχο κύστη και 79% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο στη χοληδόχο οδό σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου ζαχαρούχα ποτά.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που παρουσιάζει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα ποτά με πολλή ζάχαρη και τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου.

Tags
Back to top button