Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με εμπλοκή Ελλάδας: Νομοσχέδιο ενοποίησης αεράμυνας & αμυντικής Συνθήκης ΗΠΑ-Ισραήλ και 10 Αραβικών κρατών!

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Ιστορικό νομοσχέδιο ενοποίησης αεράμυνας και Αμυντικής Συνθήκης ΗΠΑ-Ισραήλ και δέκα Αραβικών κρατών κατατέθηκε στο Κογκρέσο. Η Ουάσινγκτον δημιουργεί το “ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής” με εμπλοκή και Ελλάδας.

Πρόκειται για εξέλιξη που “πατά” πάνω στις “Συμφωνίες του Αβραάμ” και την ένταξη του Ισραήλ στην CENTCOM.

To WarNews247 δικαιώνεται ένα χρόνο μετά: Οι “Συμφωνίες του Αβραάμ” διευρύνονται και μετατρέπονται σε Αμυντική Συνθήκη.

Eνιαίος Αμυντικός Χώρος από Ελλάδα μέχρι Μπαχρέιν

Όλα δείχνουν πως ο χάρτης που δημοσιεύτηκε πέρυσι τίθεται σε ισχύ: Δημιουργείται ένας ενιαίος αμυντικός χώρος που ξεκινά από την Ελλάδα και καταλήγει Μπαχρέιν. Ο χάρτης χωρίζει την περιοχή ανάμεσα στην Ευρασία και την Δύση.

Δεν είναι τυχαίο πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Αντιστρατήγου Aviv Kohavi. Εκεί ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ είδε σειρά οπλικών συστημάτων.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα κινηθούμε για την αγορά IRON DOME και άλλων ισραηλινών όπλων, ραντάρ κτλ καθώς θα συμμετάσχουμε ενεργά στην νέα αμυντική διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, το κτύπημα κατά του Ιράν είναι πιο κοντά από ποτέ.

Δείτε το βίντεο

Δείτε τον χάρτη

Eνοποίηση Αεράμυνας Ισραήλ και 10 Αραβικών κρατών

“Το Πεντάγωνο θα συνεργαστεί με το Ισραήλ και πολλά αραβικά κράτη για την ενοποίηση της αεράμυνας τους με στόχο την αποτροπή απειλών από το Ιράν” σύμφωνα με προτεινόμενο διακομματικό νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στο Κογκρέσο σήμερα, Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο είναι η τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των κρατών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής μετά την εξομάλυνση των σχέσεων του εβραϊκού κράτους με πολλά αραβικά κράτη.

Η πρόταση στοχεύει να τους παρακινήσει να συντονιστούν καλύτερα σε όλη την περιοχή, είπαν βοηθοί του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Πεντάγωνο πρέπει να υποβάλει μια στρατηγική που προσδιορίζει μια «προσέγγιση σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας» εντός 180 ημερών από τη στιγμή που το μέτρο τεθεί σε νόμο, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου.

Διαβάστε επίσης

Ποιες χώρες συμμετάσχουν στην κοινή άμυνα

Μια τέτοια άμυνα θα προστατεύει καλύτερα τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα τέσσερα άλλα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, καθώς και την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ισραήλ και την Ιορδανία, «από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και επιθέσεις με πυραύλους από το Ιράν, και για άλλους σκοπούς», σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου.

«Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι το κλειδί στο χέρι για ενεργειακή, οικονομική, ταξιδιωτική, ακόμη και πολιτιστική συνεργασία και κατανόηση μεταξύ του Ισραήλ και των εταίρων μας στη Μέση Ανατολή, αλλά όλοι αυτοί οι στόχοι βασίζονται στη δέσμευση για συλλογική ασφάλεια», δήλωσε ο γερουσιαστής Joni Ernst (R -Iowa), ο οποίος προωθεί το νομοσχέδιο μαζί με τον γερουσιαστή Jacky Rosen (D., Nevada) και άλλους.

Έξι εκπρόσωποι υποστήριξαν επίσης ένα παρόμοιο νομοσχέδιο από την πλευρά της Βουλής.

Εδώ και καιρό υπήρχε υποστήριξη στο Καπιτώλιο για αυξημένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των αραβικών εθνών και του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Η Σαουδική Αραβία επεκτείνει τις μυστικές συνομιλίες της με το Ισραήλ για να οικοδομήσει επιχειρηματικούς δεσμούς και να δημιουργήσει νέες ρυθμίσεις ασφαλείας.

Οι αρχικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση κοινών περιοχών για την αμυντική ενσωμάτωση λόγω κοινών ανησυχιών για το Ιράν.

Νωρίτερα φέτος, τα Η.Α.Ε. και το Ισραήλ επιτάχυναν τις προσπάθειές τους για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών μετά από μια σειρά επιθέσεων στο Άμπου Ντάμπι από τους μαχητές Χούτι που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη στην Υεμένη. Το Μπαχρέιν και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία που θα αποτελέσει το πλαίσιο για μελλοντική συνεργασία.

“Η αυξημένη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών οδηγεί τους νομοθέτες να αναζητήσουν τρόπους για να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού στρατού στην περιοχή” δήλωσε ο Jon Alterman, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα την Ουάσιγκτον.

Οι 10 χώρες που αναφέρονται στο νομοσχέδιο είναι εταίροι ή σύμμαχοι της Ουάσιγκτον. Και ενώ οι ΗΠΑ προμηθεύουν τους περισσότερους από τους στρατούς τους με σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας και βοηθούν στη λειτουργία τους, δεν υπάρχει τακτικός συντονισμός μεταξύ των κυρίαρχων κρατών. Η στενότερη συνεργασία, λένε οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, θα παρείχε ένα καλύτερο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα εμπλεκόμενα έθνη.

“Ένα πιθανό αποτέλεσμα, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο, είναι ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ να συμφωνήσουν να μοιραστούν τις εγκαταστάσεις ραντάρ” είπε ένας βοηθός του Κογκρέσου.

Διαβάστε επίσης

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρος στο Ισραήλ – Συνάντηση με Aviv Kohavi

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σήμερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην ναυτική βάση του ATLIT όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή, τις δυνατότητες και τον ρόλο του Ισραηλινού Ναυτικού και των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του (Flotilla 13, Sea Air Land – SEALs) ως προς τη διασφάλιση των θαλασσίων οδών επικοινωνίας και την προστασία θαλασσίων ζωνών και κρίσιμων υποδομών.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Οχυρό του Atlit, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης του εντυπωσιακού κάστρου του 13ου αιώνα που βρίσκεται εντός των ορίων της ναυτικής βάσης.

Ο στρατηγός Φλώρος επισκέφθηκε τη διεύθυνση Πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, όπου και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και των προηγμένων τεχνολογικά εργαλείων συλλογής πληροφοριών που διαθέτει, οι οποίες βοήθησαν σημαντικά στην αντιμετώπιση της προσπάθειας του Ιράν να εδραιώσει την παρουσία του στη Συρία.

Επιπλέον, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε από στελέχη της εν λόγω διεύθυνσης για τις εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης και χρήσης στρατιωτικών δορυφόρων και τις απόψεις των ισραηλινών αξιωματικών για την ανάπτυξη της γεωγραφικής νοημοσύνης.

Ποια οπλικά συστήματα είδε ο Α/ΓΕΕΘΑ

Τελευταίος σταθμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν η αεροπορική βάση του PALMACHIM, όπου επισκέφθηκε την ISRAELI MISSILE DEFENSE ORGANIZATION και την 200th SQUADRON και ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση, την ολοκλήρωση και τα επίπεδα της ισραηλινής Αεράμυνας, για τα χαρακτηριστικά των συστημάτων IRON DOME, DAVID’s SLING και ARROW 3, καθώς και για την αποστολή και τις δυνατότητες της Μοίρας των UAV HERON της Ισραηλινής Αεροπορίας, με τα οποία ήδη επιχειρεί και η χώρα μας.

Επίσης επισκέφθηκε μία πυροβολαρχία του IRON DOME και ενημερώθηκε για τον τρόπο ανάπτυξής της, την λειτουργία και την υποστήριξή της.

Δείτε εικόνες από την επίσκεψη

Tags
Back to top button