Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

«Μάσκες και γάντια δεν περιορίζουν την μετάδοση του SARS-CoV-2» λένε οι ειδικοί

Το να φοράτε μάσκες και γάντια ως προφύλαξη έναντι του κορωνοϊού είναι αναποτελεσματικό, περιττό για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων και μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στο να εξαπλωθεί  ταχύτερα ο SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ειδικοί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Παρόλο που ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει σχεδόν ολοκληρωτική καραντίνα στην Ιταλία, την Ισπανία και τώρα στη Γαλλία, οι συμβουλές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παραμένουν αμετάβλητες από την έναρξη της επιδημίας, που εξελίχθηκε σε πανδημία: πλένετε καλά τα χέρια σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και κρατάτε απόσταση από τους γύρω σας.

Ο ΠΟΥ λέει ότι είναι σκόπιμο να φοράτε προστατευτική μάσκα όταν είστε έξω, μόνο στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι εσείς οι ίδιοι, ή κάποιος που κοντινός σας άνθρωπος, είστε ήδη μολυσμένοι με τον κορωνοϊό. Οπότε η πιο βασική συμβουλή είναι μία:

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ το δυνατόν περισσότερο!

"Υπάρχουν όρια στον τρόπο με τον οποίο μια μάσκα μπορεί να σας προστατεύσει από τον κορωνοϊό και έχουμε πει ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να πλένει τα χέρια του, να μην αγγίζει το πρόσωπό του και να τηρεί πολύ λεπτομερή προσωπική υγιεινή", δήλωσε ο Mike Ryan, επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

Η συμβουλή αυτή γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη κι επείγουσα, δεδομένης της εκτίμησης του ΠΟΥ ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παγκοσμίως θα χρειαστούν τουλάχιστον 89 εκατομμύρια μάσκες κάθε μήνα στο πλαίσιο της εργασίας τους στα κρούσματα με νόσο COVID-19. Υπάρχουν ήδη ελλείψεις σε μάσκες για ιατρικούς επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς η πανδημία είναι ακόμα εν εξελίξει.

Αλλά το μήνυμα αυτό σχετικά με τις μάσκες δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει όλοι...

"Έκπληκτος βλέπω από το παράθυρο στο υπουργείο μου πολλούς ανθρώπους στο δρόμο να φορούν μάσκες, τη στιγμή που αυτό δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις μας", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Olivier Veran, τη Δευτέρα.

Η Mariam, 35 ετών, δήλωσε στο AFP ότι φορούσε μάσκα "δια παν ενδεχόμενον", επειδή έχει ηλικιωμένη μητέρα, ενώ ταυτόχρονα φορούσε και γάντια από λάτεξ. Δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα και αρκέστηκε να πει, ότι πήρε την μάσκα της από "έναν φίλο της μητέρας της, ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο".

Κορωνοϊός και… μολυσμένες μάσκες

Εκτός από το να ζημιώνουμε τα πολύτιμα αποθέματα σε μάσκες, που είναι απαραίτητες στους επαγγελματίες υγείας, οι ειδικοί λένε ότι οι μάσκες προσδίδουν σε αυτούς που τις φορούν την ψευδαίσθηση ότι είναι ασφαλείς.

Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι που φορούν μάσκα δεν ακολουθούν τις επίσημες συμβουλές για να πλένουν καλά τα χέρια τους πριν την φορέσουν, δεν εξασφαλίζουν ότι προσαρμόζονται στενά στα μάγουλα και την μύτη, ενώ τις αγγίζουν κιόλας με τα χέρια τους καθώς τις φορούν.

"Οι άνθρωποι αναπροσαρμόζουν πάντα τις μάσκες τους και αυτό έχει τη δυνατότητα να τους μολύνει", δήλωσε ο επικεφαλής υγείας της Γαλλίας, Jerome Salomon.

"Αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό, τότε σίγουρα θα είναι και στην μάσκα του".

Ούτε τα γάντια αυξάνουν σημαντικά την προστασία του ατόμου και μπορεί να προκαλέσουν και το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να τον μολύνουν!

"Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους, τα γάντια δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό", δήλωσε η Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins.

Μια μελέτη του 2015 στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Infection Control έδειξε, ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 20 φορές την ώρα.

Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα, καθώς μεταφέρονται μολυσμένα σταγονίδια βλέννας μέσω των αυτιών, των ματιών και της μύτης.

"Τα γάντια δεν αποτελούν υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών σας", δήλωσε η Adalja, προσθέτοντας ότι τα χειρουργικά γάντια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρικό περιβάλλον.

Επιπλέον, ο Veran δήλωσε: "Αν φοράτε γάντια, τότε δεν πλένετε τα χέρια σας" και αυτό είναι πρόβλημα.

Tags
Back to top button