Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μας κλέβουν το γιαούρτι, μας δουλεύουν κιόλας!

Είναι ευρύτερα γνωστή η μεγάλη περιπέτεια δύο και πλέον δεκαετιών της Ελληνικής Φέτας η οποία αν και κατοχυρώθηκε σαν ένα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα με Κοινοτικό Κανονισμό το μακρινό 1992, πέρασε από σαράντα κύματα, αλλά δυστυχώς δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα την απόλυτη νομική προστασία απέναντι σε απομιμήσεις με παραπλανητικές ενδείξεις που συνεχίζουν να κυκλοφορούν.

Ανάλογες περιπέτειες αντιμετωπίζει ένα ακόμα εθνικό προϊόν με όνομα – χρυσάφι: Το Ελληνικό Γιαούρτι (Greek Yogurt).

Η εμπορική αξία του παγκόσμιου σήματος Greek Yogurt είναι απλά ανυπολόγιστη. Η θρεπτική του αξία επίσης. Παρ΄ όλο που πρόκειται για ένα  αποκλειστικά Ελληνικό προϊόν που δηλώνει ξεκάθαρα την προέλευση του (Greek), παρ΄όλο που η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτεται πλήρως από την νομοθεσία της (Κοινοτικός Κανονισμός 1169 του έτους 2011), υπολογίζεται ότι η Ελλάδα, σαν δικαιούχος του παγκόσμιου σήματος Greek Yogurtαπολαμβάνει μόνο το ένα τοις χιλίοις του κύκλου εργασιών που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο για το Ελληνικό αυτό προϊόν. Το ενενήντα εννέα τοις χιλίοις του παγκόσμιου κύκλου εργασιών, εξασφαλίζουν οι δεκάδες απομιμήσεις που λεηλατούν την φήμη και την αξία του διάσημου αυτού Ελληνικού προϊόντος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι ένα δημοσίευμα (Σεπτεμβρίου 2013) της φοιτητικής εφημερίδας THE PALADIN του Πανεπιστημίου Furman με τίτλο Greek Yogurt: The Food of the Gods στο οποίο εμφανίζεται σαν Ελληνικό γιαούρτι ένα προϊόν – απομίμηση της αμερικανικής εταιρείας (Κουρδικής ιδιοκτησίας) Chobani.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία του «Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων ΣΕΒ-ΓΑΠ» το θράσος αυτών που κλέβουν το Ελληνικό σήμα-χρυσάφι Greek Yogurt παραπλανώντας το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό για την προέλευση των απομιμήσεων τους, είναι απεριόριστο. Η εταιρία «Trimona Foods Inc.» με έδρα την Νέα Υόρκη προωθεί στην αγορά της Νότιας Κορέας γιαούρτια με την προκλητική και θρασύτατη επισήμανση (επί της συσκευασίας) «ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ»! Η ίδια εταιρία στις μέρες μας προωθεί από την ιστοσελίδα της το Bulgarian yogurt σαν δήθεν «φάρμακο» σε ολόκληρη την Ευρώπη, προφανώς επειδή δεν αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια σε απατεωνιές!

 

 

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση κλοπής του σήματος – χρυσάφι Greek Yogurt είναι εκείνη της εταιρίας Greek Gods η οποία εξαγοράστηκε από τον Αμερικανικό κολοσσό «Τhe Hain Celestial Group, Inc.» (εισηγμένο στον Nasdaq με την ένδειξη HAIN), γιατί κυκλοφορεί με τεράστια επιτυχία αμερικανικό γιαούρτι με την παραπλανητική ένδειξη Greek Yogurt συνοδευόμενη με την ένδειξη style - φυσικά με πολύ μικρότερα γράμματα ώστε να περνάει απαρατήρητη! H προσθήκη (με μικρά γράμματα) της λέξης style ουδόλως σημαίνει ότι παύει το προϊόν αυτό να αποτελεί ψυχρή και κυνική παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού όσον αφορά την προέλευση του προϊόντος, που «ενισχύεται» μάλιστα με την χρησιμοποίηση ενός εμπορικού σήματος που παραπέμπει απευθείας στην Ελλάδα: Greek Goods!

 

Παρόμοια παραδείγματα αθέμιτου μιμητισμού, παραπλάνησης ή εξαπάτησης του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού και παράνομης εκμετάλλευσης της τεράστιας φήμης που έχει αποκτήσει το αυθεντικό Ελληνικό γιαούρτι προς ίδιον όφελος, συναντάμε δυστυχώς σε όλα τα μήκη και πλάτη όλων των ηπείρων, ακόμα και των πιο μακρινών χωρών όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία!

Σ υ μ π ε ρ ά σ μ α τ α: Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα και πόσο αργά κινείται ο Ελληνικός κρατικός μηχανισμός – μέσα και (κυρίως) έξω από την Ελλάδα. Οι ανά τον κόσμο εμπορικοί μας ακόλουθοι θα έπρεπε, κατά την γνώμη μας, να ιεραρχήσουν επειγόντως τις δραστηριότητες τους δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα σε Ελληνικά προϊόντα ή υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν μονοπωλιακά στην χώρα μας πολύτιμο συνάλλαγμα, εξαγωγική ανάπτυξη και μεγάλη προστιθέμενη αξία και μάλιστα όχι μόνο υλική!

Το Ελληνικό γιαούρτι και η Ελληνική φέτα είναι χωρίς αμφιβολία δύο από αυτά τα προϊόντα, τα οποία, επί πλέον, υποστηρίζονται από τους πιο δυναμικούς και σημαντικούς κλάδους των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα, με ένα τεράστιο εξαγωγικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό απασχολουμένων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την εθνική μας οικονομία) αλλά και απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξης.

Η αποτελεσματική υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων περνάει μέσα από την άμεση δραστηριοποίηση των μηχανισμών που διαθέτει η χώρα μας και ειδικότερα των ανά τον κόσμο εμπορικών μας ακολούθων, οι οποίοι με επιθεωρήσεις των ραφιών λίγων μεγάλων αλυσίδων λιανικής θα μπορούσαν πανεύκολα να εντοπίσουν τους απατεώνες που θησαυρίζουν σε βάρος όχι μόνο της αξίας και της φήμης καταξιωμένων Ελληνικών προϊόντων, αλλά και σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας.

 

Tags
Back to top button