Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μας δουλεύουν κανονικά: Ο Κ.Μητσοτάκης λέει ότι θα μειώσει τους φόρους χωρίς την άδεια των δανειστών και ο Α.Τσίπρας απαντάει σαν… αντιπολίτευση

Νέα κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης ξέσπασε χθες το βράδυ με αφορμή την συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Alpha». Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι θα κάνει όσον αφορά σε κρίσιμα ζητήματα, όπως στη φορολογία, στις περικοπές δαπανών ή στο θέμα του Δημοσίου και εκείνο που κατάφερε ήταν να δώσει επιχειρήματα στον Αλέξη Τσίπρα και στο τέλος και οι δύο μαζί «πλειοδοτούν» σε βάρος του ελληνικού λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα ακυρώσει τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση με παράνομο τρόπο και αντίθετα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Εάν διαπιστώσουμε ότι κάποιοι συμβασιούχοι μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο κατά παράβαση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, εμείς δεν πρόκειται να το δεχθούμε» σημείωσε.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Νέα Δημοκρατία θα δεχθεί τις προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες, όπως για παράδειγμα οι προσλήψεις στην Υγεία. «Αλλά ποιες προσλήψεις στην Υγεία;» αναρωτήθηκε. «Εγώ πήγα στον Ευαγγελισμό και διαπίστωσα τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και ανθρώπους που με περίσσευμα καρδιάς προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους».

Μόνο που τα νοσοκομεία δεν έχουν προσωπικό, δεν έχουν αναλώσιμα για τους ασθενείς και γενικώς καταρρέουν τα τελευταία χρόνια που ισχύουν τα μνημόνια και επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου θα γίνονταν προσλήψεις αλλά ποτέ δεν έγιναν. Μην ξεχνάμε τα 5 ευρώ για την είσοδο στο νοσοκομείο ή για το 1 ευρώ την κάθε συνταγή, όπως επίσης και το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε επίσης για το τι εννοεί, όταν λέει ότι «το κράτος έχει ακόμη λίπος» για να απαντήσει φέροντας ως παράδειγμα τις δαπάνες του υπουργείου Μεταφορών σημειώνοντας ότι έχουν ξεφύγει κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. «Μπορεί να έγιναν προσλήψεις που δεν χρειαζόταν, ενώ υπάρχει τεράστια απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια. Αυτό είναι ο λίπος και θα το διορθώσουμε».

Η απάντηση του ωστόσο δεν ήταν επαρκής και αυτό έσπευσε να το εκμεταλλευτεί το Μέγαρο Μαξίμου εκδίδοντας αιχμηρή ανακοίνωση για όσα υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΝΔ. «Θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Θα προχωρήσει σε βαθιές περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό κράτος καθώς, τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται θα βρεθούν με περικοπές (ισοδύναμα μέτρα) από αυτά τα πεδία», ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί όμως που στάθηκαν ιδιαίτερα από την κυβέρνηση ήταν στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι θα προχωρήσει σε μείωση φόρων ακόμη και με μονομερείς ενέργειες. «Αν η κυβέρνηση προτάξει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τότε είμαι βέβαιος ότι και οι θεσμοί θα δεχθούν να μειώσουν -έστω λίγο- τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά ακόμη κι αν δεν το δεχθούν, θα μειώσουμε δαπάνες του Δημοσίου για να μειώσουμε και τους φόρους. Και θα το κάνουμε έστω και μονομερώς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κι αυτό που τόνισαν από την κυβέρνηση ήταν πώς ο κ. Μητσοτάκης «ισχυρίστηκε ότι θα προβεί σε… μονομερείς ενέργειες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Ας βγει δημόσια, λοιπόν, να στηρίξει και την ενίσχυση των 1.6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων. Και όχι να υιοθετεί τα επιχειρήματα των πλέον ακραίων, λέγοντας όχι στη Βουλή στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκ των υστέρων «επαναστάτης» κουράζει…».

Στο θέμα του εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους η ΝΔ πληρώνει τη στάση του «παρών» στη Βουλή. Μια στάση η οποία μάλιστα προκάλεσε ρήγμα στη ΝΔ, καθώς άλλοι έλεγαν πώς πρέπει να στηριχθεί η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης, όπως έγινε και με την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά και άλλοι πώς πρέπει να αποχωρήσει από την Βουλή.

Αλλά και στην κυβέρνηση μην επιχαίρουν για το βοήθημα των 300 ή 400 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς τα έχουν πάρει πολλαπλάσια από τους συνταξιούχους και ο «κόφτης» καραδοκεί με τους δανειστές μάλιστα να ζητούν την επέκταση του για μετά το 2018 και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μην το απορρίπτει.

Από την κυβέρνηση μάλιστα ξέφυγαν εντελώς ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν «θα πάρει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ το 2018 όπως ζητούν οι ακραίοι από τους δανειστές». Μάλλον ξέχασαν στο Μέγαρο Μαξίμου πώς δεν κυβερνά η Νέα Δημοκρατία αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ και η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη για να λένε πώς αντιστέκονται στα μέτρα αυτά. Το πιθανότερο είναι πώς πρόκειται για ακόμη μία «κόκκινη γραμμή» την οποία θα πατήσουν όπως και πολλές άλλες.

Το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει και απ’ αυτήν την κόντρα είναι πώς γίνεται μία πλειοδοσία για τις ψήφους του ελληνικού λαού πάνω στις δικές του πλάτες. Το θέμα δεν είναι αν θα τα πάρουν από τους Δημοσίους Υπαλλήλους ή από τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, από τους αγρότες ή τους συνταξιούχους, αλλά πώς θα μπορέσει να βγει η χώρα από την κρίση και να αναπνεύσει ολόκληρη η κοινωνία.

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πάψουν οι ελληνικές κυβερνήσεις να σκύβουν στον Σόιμπλε και τη Μέρκελ, αλλά ταυτόχρονα φτιάξουν ένα κράτος με νόμους και αρχές που θα τηρούνται. Δεν θα κυνηγάνε την μαρίδα και οι καρχαρίες θα μένουν ανενόχλητοι. Κάτι τέτοιο όμως, δυστυχώς δεν φαίνεται.

Tags
Back to top button