Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που περνούν στην Ελλάδα καταδιωκόμενοι από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για μια ελληνοτουρκική κρίση; Κάποιοι λένε πώς είναι πολύ πιθανόν, καθώς ο αριθμός των Τούρκων που «μεταναστεύουν» στη χώρα μας είναι ολοένα και περισσότερος, με τους στρατιωτικούς ωστόσο να αποτελούν «κόκκινο» πανί για την Άγκυρα.
Η Τουρκία σπεύδει να χαρακτηρίσει όσα στελέχη περνούν στην Ελλάδα ως μέλη της ομάδας που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν ή έλαβαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέρος στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενώ τους πολίτες που αφήνουν τη χώρα τους και το τυραννικό καθεστώς και βρίσκουν απάγκιο στα ελληνικά νησιά ως οπαδούς του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Από την πρώτη στιγμή που οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν εκδόθηκαν η Άγκυρα ανέβασε πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και κλιμάκωσε την ένταση στο Αιγαίο και συνεχίζει. Όσο λοιπόν Τούρκοι περνούν στη χώρα μας και ζητούν άσυλο ή θέλουν να αποκτήσουν μία ασφαλή οικία (ολοένα και περισσότεροι αγοράζουν σπίτια στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο) ο Ερντογάν λυσσάει και μπορεί να χρησιμοποιήσει το γεγονός αυτό ως αφορμή για να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο.
Για τον Ερντογάν το ζήτημα αυτό είναι θέμα τιμής και σοβαρό χτύπημα στην αξιοπιστία του αλλά και στον εγωισμό του. Δεν δέχεται πως στελέχη του Στρατού μπορούν να βρουν καταφύγιο σε μία χώρα εχθρική όπως η Ελλάδα. Να σημειωθεί πώς η Τουρκία διατηρεί το casus belli σε βάρος της Ελλάδας, ενώ όπως έχει αποκαλυφθεί ο Ερντογάν στήνει έναν παράλληλο στρατό για να αντιμετωπίσει ένα τυχόν νέο πραξικόπημα.
Το θέμα με τους Τούρκους που έρχονται στην Ελλάδα έγινε θέμα και από το Γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Ως στρατιωτικοί, επίλεκτοι. Ως πρόσφυγες, πρόβλημα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel Online σχετικά με τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι, φέρονται να μετείχαν σε επίλεκτη ομάδα που είχε αποφασιστικό ρόλο στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών το Spiegel θέτει το ερώτημα: «Ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος που έπαιξαν σε εκείνες τις δραματικές ημέρες του Ιουλίου του 2016; Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς μέχρι η Τουρκία να καταθέσει επίσημα αίτημα για την έκδοσή τους. (…) Oι ελληνικές αρχές κρατούν απόρρητη την υπόθεση μέχρι στιγμής. Οι δύο στρατιώτες βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση και διαμένουν σε μυστική τοποθεσία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν».
Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα «η εχεμύθεια που τηρείται, υποδηλώνει τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση -εμφανώς πιο σοβαρά σε σχέση με την υπόθεση των οκτώ. Eιδικά εάν αποδειχθεί ότι τα όσα λέγονται για εμπλοκή τους στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν ευσταθούν. Οι πιθανότητες είναι πολλές. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση εδώ και χρόνια. Σχεδόν καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Αιγαίο».
To Spiegel αναφέρει ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές βλέπουν πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις ένα «σχέδιο Ερντογάν» προκειμένου να αποσπάσει ψήφους στο επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Στο μεταξύ «πολλοί Τούρκοι» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα «αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel η ελληνική αστυνομία και η Frontex «συνέλαβαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες 40 Τούρκους πολίτες. Προφανώς η Τουρκία πιέζει να μάθει τα στοιχεία τους. Κάτι τέτοιο όμως η Ελλάδα αρνείται να κάνει».
Το να τα γράφει αυτά το Spiegel έχει τη δική του σημασία, αφενός γιατί οι Γερμανοί από τη μία είναι χώρα φιλική προς την Τουρκία, από την άλλη ωστόσο έχουν νοιώσει και οι Γερμανοί ανταποκριτές τι εστί καθεστώς Ερντογάν.