Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Λιπαρά γαλακτοκομικών: Σε τι διαφέρουν από τα άλλα λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών τα τελευταία χρόνια, κυρίως ερευνητών των Πανεπιστημίων Harvard και Tufts. Οι ειδικοί εξέτασαν τη σχέση των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και των κινδύνων καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.


Μελέτη με 3.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περιλάμβαναν λιπαρά από γαλακτοκομικά στη διατροφή τους, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι όσοι παραλείπουν τα γαλακτοκομικά ή μειώνουν την κατανάλωσή τους, τρώνε περισσότερους κατεργασμένους υδατάνθρακες, χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Άλλη μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 200.000 ανθρώπους για αρκετές δεκαετίες εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη λιπαρών από γαλακτοκομικά και την καρδιακή νόσο.

Δεν διαπίστωσε αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου σε όσους έτρωγαν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, αν και ο κίνδυνος μειώθηκε όταν οι θερμίδες από τα λιπαρά των γαλακτοκομικών αντικαταστάθηκαν με θερμίδες από φυτικά λιπαρά (πολυακόρεστα) ή δημητριακά ολικής αλέσεως, κατά 24% και 28%, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 6% εάν αυτές οι θερμίδες αντικαθίσταντο από άλλους τύπους κορεσμένων λιπαρών, όπως το κόκκινο κρέας.


Ένα τρίτο τμήμα της έρευνας αφορούσε την επανεξέταση εννέα μελετών που εστίαζαν στο βούτυρο, πηγή κορεσμένων λιπαρών, και τον ρόλο του στις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και άλλες αιτίες θανάτου. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ενώ τα λιπαρά φυτικής προέλευσης είναι πιο υγιεινά, μικρές ποσότητες βουτύρου δεν είναι πιθανό να σας βλάψουν.

Το συμπέρασμα των παραπάνω ερευνών είναι για ακόμη μια φορά η τήρηση του μέτρου. Είναι σίγουρα πιο υγιεινό να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο, μπορείτε όμως αραιά και πού να τρώτε λίγο βούτυρο, γιαούρτι με πλήρη λιπαρά ή τυρί.

Tags
Back to top button