Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Λατρεύετε τις πατάτες; Πολύ καλά κάνετε – Γνωρίστε τη διατροφική τους αξία

Η πατάτα ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων τροφίμων και δε θεωρείται «ισοδύναμη» των υπόλοιπων λαχανικών, αφού θερμιδικά τουλάχιστον την κατατάσσουμε στην ομάδα των δημητριακών, όπου ανήκουν και το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα τρόφιμο που προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6, καθώς και μικρές ποσότητες θειαμίνης, νιασίνης και απαραίτητων μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Από την άλλη, όταν η πατάτα μαγειρεύεται και καταναλώνεται με τη φλούδα -με απαραίτητη προϋπόθεση το σχολαστικό πλύσιμο-, τότε μπορεί να προσφέρει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών αλλά και φυτοχημικών συστατικών, που ασκούν αντιοξειδωτική δράση.

Αξίζει να αναφερθεί πως όταν οι πατάτες μαγειρεύονται και στη συνέχεια καταναλώνονται κρύες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε μια πατατοσαλάτα, τότε αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο διέρχεται άπεπτο από το γαστρεντερικό σωλήνα και δρα ως πρεβιοτικό, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο παχύ έντερο.

Αναφορικά με το θερμιδικό της περιεχόμενο, μια μικρή πατάτα -σε μέγεθος αβγού- αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, όσες δηλαδή και μια φέτα ψωμί. Συνεπώς, οι πατάτες μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αρκεί να υπάρχει μέτρο στην ποσότητα κατανάλωσης και να επιλέγονται υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος.

Πηγή:

Tags
Back to top button