Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ξεμένουν από γιατρούς τα νοσοκομεία λόγω brain drain – Τα μεγάλα κενά

Μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων γιατρών σε πολλές ειδικότητες, όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και σε Νοσοκομεία πρώτης γραμμής στο Λεκανοπέδιο, επισημαίνει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.


Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ειδικευόμενοι S.O.S.», αναφέρει ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την «ιατρική μετανάστευση» και υπογραμμίζει τις αιτίες, μεταξύ των οποίων προσλήψεις με το «σταγονόμετρο» τα τελευταία 10 χρόνια μονίμων γιατρών, επιμελητών Β΄, «απαράδεκτο» μισθολόγιο, «αμέτρητες» εφημερίες με ωρομίσθιο εφημερίας «2,5 ευρώ την ώρα», εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ανεπαρκές». Επιπλέον «η έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού σε πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία απωθούν να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα».

Όσον αφορά τα κεντρικά Νοσοκομεία της Αθήνας η ΕΙΝΑΠ αναφέρει στην επιστολή της ότι το 20% των θέσεων είναι εντελώς κενές και το 20% των γιατρών είναι σε παράταση για δύο ή και περισσότερα χρόνια. «Σήμερα σε κεντρικά Νοσοκομεία λείπουν αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, αιματολόγοι, βιοπαθολόγοι, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί».

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει επίσης, ότι «τελευταία κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι (διοικητές, διευθυντές κ.λπ.) άρχισαν τους εκβιασμούς στα νέα παιδιά και εφαρμόζουν εφημερία τομέα. Δηλαδή χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ κλινική, ορθοπεδικοί για ουρολογική κ.ο.κ.».

Για να αναστραφεί η κατάσταση, η ΕΙΝΑΠ προτείνει, μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών Β΄, αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας, εκπαιδευτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, Έξω οι πολυεθνικές απ’ την εκπαίδευση και μία εφημερία τη βδομάδα και την επόμενη μέρα ρεπό. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Tags
Back to top button