Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ξεχάστε τα Rafale όπως τα ξέρατε! Έρχεται σύντομα το Super Rafale με stealth UCAV «πιστό υποστηρικτή» που θα επιχειρεί αυτόνομα

Η Γαλλία έχει αποκαλύψει σχέδιά της να αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο αερόχημα μάχης (UCAV) που θα συμπληρώνει την προσεχή έκδοση Rafale F5 του διάσημου μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων του Παρισιού. Το drone θα σχεδιάσει και θα παράξει η Dassault Aviation, δηλαδή η κατασκευάστρια της σειράς αεροσκαφών Rafale.

Ο συνδυασμός του εν λόγω UCAV με το μαχητικό αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο πεδίο της μάχης, τουλάχιστον αυτό ευελπιστούν οι Γάλλοι.

Loyal Wingman για το Rafale;

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες από τον Γάλλο υπουργό άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ κατά την διάρκεια εορτής προς τιμήν της επετείου 60 ετών των γαλλικών στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων (FAS).

«Αυτό το stealth μαχητικό drone θα συνεισφέρει στην τεχνολογική και επιχειρησιακή υπεροχή της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας μέχρι το 2033» εξήγησε ο Ερίκ Τραπιέ, διευθύνοντας σύμβουλος της Dassault, σε δήλωσή του. 

Όσον αφορά το ίδιο το drone, όπως προαναφέραμε θα δρα ως πιστός υποστηρικτής του γαλλικού μαχητικού Rafale F5. Θα συμπληρώνει τις δυνατότητές του επανδρωμένου αεροσκάφους και θα συνεργάζονται για την εξουδετέρωση εχθρικών στόχων. Θα έχει επίσης χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (δηλαδή stealth), συμπεριλαμβανομένης μίας εσωτερικής βάσης όπλων.

Το UCAV θα μπορεί να εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες αυτόνομα, ενώ ο πιλότος του μαχητικού Rafale θα μπορεί να δίνει εντολές και να κατευθύνει το αερόχημα εν πτήσει.

Σύμφωνα με την Dassault, το drone θα είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και σχεδιάζεται ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές του μέλλοντος. 

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την απόδοσή του, ούτε τους ακριβείς τύπους αποστολών τις οποίες θα αναλαμβάνει.

Αναφορικά με την υπερσύγχρονη έκδοση F5 της πλατφόρμας Rafale, να τονίσουμε πως μόλις πέρυσι ξεκίνησε η Dassault μελέτες για τον σχεδιασμό του αεροσκάφους. Αυτή η εκσυγχρονισμένη ένωση αναμένεται να επεκτείνει την μακροζωία των μαχητικών Rafale τουλάχιστον μέχρι το 2060. Η πλήρους κλίμακας ανάπτυξή του Rafale F5 αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.

Δεδομένου αυτού, φαίνεται πως η έκδοση Rafale F5 και το νέο UCAV της Dassault θα αναπτύσσονται ταυτόχρονα στα γραφεία της γαλλικής εταιρείας.

 

Tags
Back to top button