Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κρήτη: Η γαστρεντερίτιδα συνεχίζει να ταλαιπωρεί νέους και φοιτητές – Ειδικοί ψάχνουν τις αιτίες

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ και στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης λόγω των αυξανόμενων περιστατικών ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα Χανιά. Μέχρι χθες είχαν ανιχνευθεί πάνω από 100 περιστατικά γαστρεντερίτιδας οφειλόμενα σε νοροϊό, με τον αριθμό τους να θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αυξηθεί. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η πολύ εύκολη μετάδοση του ιού κρύβεται πίσω από την μεγάλη διασπορά. Αναμένονται, αποτελέσματα από τις αναλύσεις του νερού ώστε να αποκλειστούν πιθανές πηγές της μετάδοσης.

Ο πρώτος ασθενής προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος» στα Χανιά την περασμένη Δευτέρα. Έκτοτε και έως χθες τα διαγνωσμένα περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας ξεπερνούν τα 100, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ygeiamou.gr. Όλοι οι ασθενείς μέχρι τώρα είναι νεαρά άτομα, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την Τρίτη, μάλιστα, το Πολυτεχνείο προχώρησε σε προληπτικό κλείσιμο της εστίας του, με τους φοιτητές να λαμβάνουν το φαγητό σε πακέτο.

Η αιτία της γαστρεντερίτιδας, ωστόσο, δεν οφείλεται σε φαγητό. Οι εξετάσεις στα περιστατικά ανιχνεύουν νοροϊό, έναν από τους ιούς που προκαλεί ιογενείς γαστρεντερίτιδες. «Είναι όλοι πολύ νέα άτομα, επομένως πιθανότατα καταγράφηκαν συνωστισμοί σε κάποια καφετέρια, πάρτι, κλαμπ, κτλ», αναφέρει στο ygeiamou.gr η Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Χανίων, Ειρήνη Λαγουδάκη. Η ίδια εξηγεί πως ο συγκεκριμένος ιός είναι εξαιρετικά κοινός και είναι σε έξαρση συνήθως τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, ο αριθμός των περιστατικών στα Χανιά είναι ασυνήθιστος, προβληματίζοντας τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με την κυρία Λαγουδάκη, απαιτούνται ελάχιστα σωματίδια για να νοσήσει κάποιος. Η μετάδοση, δηλαδή, είναι πολύ εύκολη. Μάλιστα, ο ιός έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε επιφάνειες, όπως επίσης και μεγάλη απέκκριση, για παράδειγμα από τα κόπρανα. Κατά καιρούς προκαλεί επιδημίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ο ίδιος ιός που εντοπίζεται στα κρουαζιερόπλοια, με εστίες μετάδοσης σε εργαζόμενους και επιβάτες.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, χθες ελήφθησαν δείγματα από το νερό, ώστε να αποκλειστεί ως πηγή της μεγάλης μετάδοσης. Τα δείγματα αναμένεται να αναλυθούν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Κρήτης. Τυχόν αλλαγή των χαρακτηριστικών του ιού δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια, καθώς δεν έχει γίνει τυποποίηση των δειγμάτων που λαμβάνονται. Μέχρι τώρα, πραγματοποιείται απλά ανίχνευση των περιστατικών.

Καταγράφονται, βέβαια, αρκετά clusters, διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Επίσης, έχει αναφερθεί στον ΕΟΔΥ ακόμη μία τοπική έξαρση, σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, η οποία όμως είναι μικρότερη. Διασπορά ιογενούς γαστρεντερίτιδας καταγράφηκε και στη Γαύδο τον Αύγουστο,χωρίς να εντοπίζεται κάποια ασυνήθιστη αιτία από πίσω. Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ καταγράφηκε έξαρση λόγω μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο νοροϊός, όπως προαναφέρθηκε, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες με ξεκούραση, καλή ενυδάτωση και διατροφή. Εκτιμάται ότι ένα 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών και ανάγκη νοσηλείας. Για αυτό και οι υγειονομικές αρχές στα Χανιά είναι υπ’ ατμόν για μετάδοση του ιού από νέους σε πιο ηλικιωμένα μέλη των οικογενειών τους, όπως εξηγεί η κυρία Λαγουδάκη.

Tags
Back to top button