Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κράνμπερι: Ποια θρεπτικά συστατικά δίνει και από ποιες παθήσεις προστατεύει (βίντεο)

Είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο είτε σε χυμό, το κράνμπερι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μούρων και θρεπτική υπερτροφή.
Παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και συμβάλλει στην προστασία από ευρύ φάσμα παθήσεων, ενώ παράλληλα είναι «φτωχό» σε θερμίδες.


Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το κράνμπερι έχει μόλις 46 θερμίδες και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ενυδατικό, αφού η περιεκτικότητά του σε νερό φτάνει το εντυπωσιακό 90%.

Ένα από τα βασικότερα συστατικά που μας δίνει το κράνμπερι είναι η βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των συνδετικών ιστών του σώματος και των οστών και ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού ώστε να μας προστατεύσει από τις λοιμώξεις.

Το κράνμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3) και βήτα καροτενίου (προβιταμίνη Α), το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Τα κυριότερα μέταλλα που βρίσκονται στο μούρο είναι το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Η ξινή γεύση του κράνμπερι οφείλεται στα οξέα του φρούτου, στα οποία περιλαμβάνεται και το αναλγητικό σαλικυλικό οξύ, το ενεργό συστατικό της ασπιρίνης.


Το ζωηρό χρώμα του προέρχεται από τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, και τις ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν από λοιμώξεις του αίματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το κράνμπερι εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και την εξάπλωσή τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Tags
Back to top button