Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κορονοϊός: Η Ιταλία έχασε λόγω Covid19 μία ολόκληρη γενιά

To νήμα της ζωής έκοψε σε χιλιάδες Ιταλούς ο κορονοϊός με τη γείτονα χώρα να χάνει μία ολόκληρη γενιά.

Το 60% των συνολικά 13.915 θυμάτων του Covid-19 στην Ιταλία ήταν άνω των 80 ετών.

Τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας (ISS) δείχνουν ότι το ποσοστό θνητότητας είναι 2% για τα άτομα ηλικίας 50 έως 59 ετών, αλλά αυξάνεται σε 19,8% για τα άτομα ηλικίας 70 έως 79 ετών και σε 28,1% για τα άτομα ηλικίας 80 έως 89 ετών.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο «n-tv», o Γκραντσιάνο Όρντερ, γηρίατρος του ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας, εξηγεί τους λόγους για τους οποίος ο ιός νίκησε χιλιάδες ηλικιωμένους.

«Ακόμα κι αν τα νοσοκομεία ήταν καλύτερα εξοπλισμένα με μονάδες εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρες, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα είχαν σωθεί περισσότεροι ηλικιωμένοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των νεκρών ήδη είχε υποκείμενα νοσήματα άρα και μικρό προσδόκιμο ζωής», επισημαίνει.

«Εκτιμούμε», προσθέτει, «ότι, 8 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη φέτος πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid 19. Και σε αυτή την περίπτωση επίσης, τα θύματα ήταν κυρίως οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, με το κύμα της γρίπης δεν είχαμε ούτε έλλειψη κλινών ούτε υπερπλήρεις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία. Με άλλα λόγια, η γρίπη ήταν ήδη θανατηφόρα για τους ανθρώπους που είχαν ήδη υποκείμενα νοσήματα. Το ίδιο ισχύει για πολλούς από αυτούς που έχουν ήδη πεθάνει από τον κορονοιό. Επεκτείνουμε γρήγορα τις δυνατότητες των μονάδων εντατικής θεραπείας κατά 50%. Φυσικά, δεν έχουμε τις ικανότητες που διαθέτει η Γερμανία. Αλλά κάνουμε ότι μπορούμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προσδόκιμου ζωής στον κόσμο. Για τις γυναίκες είναι τα 85 έτη και για τους άνδρες τα 80 έτη.

Ο Ιταλός γηρίατρος επισημαίνει ότι, στην πατρίδα του, το 20% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών και 600.000 πολίτες είναι άνω των 90 ετών, δηλαδή το 10% του πληθυσμού.

«Αυτό που θέλω να πω με αυτούς τους αριθμούς είναι αυτό: το ιταλικό σύστημα υγείας λειτουργεί καλά. Αλλά οι ιατρικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών καταγράφουν μία καθυστέρηση στη χώρα», λέει και προσθέτει:

«Ένας γιατρός από το Μιλάνο υποστηρίζει επίσης ότι πολλοί ηλικιωμένοι αρνούνται να πάνε στο νοσοκομείο. Φοβούνται ότι θα πεθάνουν μόνοι τους. Αλλά αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού».

Tags
Back to top button