Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κορεσμένα λιπαρά: Να τρώμε λίγα ή καθόλου;

Ο αποκλεισμός των κορεσμένων λιπαρών αντί για τη μερική μείωσή τους ενδέχεται να σημαίνει ότι χάνουμε και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Τα αυγά, η μαύρη σοκολάτα, το κρέας και το τυρί, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε λίπος, αλλά περιέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Πληθώρα επιστημόνων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δημοσίευσαν μελέτες που ζητούν να μη «δαιμονοποιούνται» τα κορεσμένα λίπη.

Τέτοιου είδους λίπη βρίσκονται στο γάλα, το τυρί, το κρέας, το βούτυρο και τη σοκολάτα και παρόλο που συνδέονται κατά κόρον με την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, διαθέτουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.

«Η σύσταση του αποκλεισμού των κορεσμένων λιπαρών μπορεί να προκαλέσει και μείωση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών», αναφέρουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

«Η υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφίμων μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα ίδια όμως τρόφιμα παρέχουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη, σίδηρο και ψευδάργυρο», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ο διευθύνων της μελέτης, Δρ. Astrup, και οι συνάδελφοί του αναφέρουν ότι «το προγενέστερο ενδιαφέρον στη μείωση των κορεσμένων λιπών έχει οδηγήσει σε περισσότερες τροφές με trans – λιπαρά».

«Τα επεξεργασμένα αυτά τρόφιμα παρασκευάζονται με την προσθήκη υδρογόνου σε φυτικά έλαια και αφορούν περισσότερο τα τηγανητά τρόφιμα, τα οποία γνωρίζουμε πόσο επιβλαβή είναι για την υγεία», εξηγούν οι επιστήμονες.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να νομίζουν ότι δε χρειάζεται να μειώσουν τα κορεσμένα λίπη. Αντίθετα, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Μπορούν να καταναλώσουν σχεδόν τα πάντα αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν το μέτρο και την καθημερινή γυμναστική, έστω και με τη μορφή της χαλαρής βόλτας», καταλήγουν οι ερευνητές.

Tags
Back to top button