Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Kopi Luwak: Ο ακριβότερος καφές του κόσμου είναι ένας εφιάλτης για το ζώο που τον παράγει! (βίντεο)

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να αποτελεί την πιο περιζήτητη και ακριβή ποικιλία καφέ στον κόσμο, ωστόσο ο Kopi Luwak, ο καφές της «βιομηχανίας της υποδούλωσης», όπως τον χαρακτηρίζουν πολλές οργανώσεις για την προστασία των ζώων, κρύβει μια σκληρή ιστορία.

Οι μοσχογαλές, το θηλαστικό απ’το πεπτικό σύστημα του οποίου παράγεται ο συγκεκριμένος καφές, είναι το μήλον της έριδος για θηρευτές-παραγωγούς καφέ που, εκμεταλλευόμενοι την σταθερά υψηλή τιμή του καφέ, τις κυνηγούν μετά μανίας και τις κλείνουν στριμωγμένες σε κλουβιά μέσα σε φυτείες καφέ.

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Welfare και μέρος της οποίας αναδημοσιεύει το QUARTZ, αναφέρεται στις 48 μοσχογαλές που ζουν σε 16 φυτείες χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους και τις μεθόδους του τρόπου παραγωγής του καφέ ως «βιομηχανία υποδούλωσης».

«Δυστυχώς πολλοί τουρίστες κλείνουν τα μάτια στην σκληρότητα που συνοδεύει την παραγωγή καφέ από τις εγκλωβισμένες μοσχογαλές ακόμα κι αν μια φωτογραφία αναρτηθεί στα social media» αναφέρει ο Neil D’Cruze ερευνητής άγριας ζωής στην Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για την Παγκόσμια Προστασία των Ζώων και ένας από τους συγγραφείς της προαναφερθείσας έκθεσης.

Ενώ οι ελεύθερες άγριες μοσχογαλές τρώνε κόκκους καφέ ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής αυτές που είναι αιχμάλωτες εκτρέφονται από άγουρους κόκκους. Ως νυκτόβια ζώα υποφέρουν παγιδευμένα σε ένα κλειστοφοβικό ηλιόλουστο μέρος. Ταραγμένα παλεύουν μεταξύ τους, ροκανίζουν τα πόδια τους και έχει βρεθεί αίμα στα κόπρανά τους. Πολλά μάλιστα μεγαλώνουν άρρωστα και πεθαίνουν εξαιτίας του στρες.

Από το 2013, τουλάχιστον 13 μικρά και μεγάλα καταστήματα έχουν αφαιρέσει αυτού του είδους τον καφέ από τα ράφια τους -συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως τα Χάροντς και τα Σελφριντζις- ή μπήκαν στην διαδικασία να διευρευνήσουν την διαδικασία παραγωγής τους.

«Ενώ η Ινδονησία είναι το κέντρο αυτής της παράλογης τάσης, υπάρχουν παραγωγοί στην Ταυλάνδη, στο Βιετνάμ και σε άλλα μέρη στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο Chris Shepherd, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής για τη προστασία των ζώων της ΜΚΟ «Traffic» στην Νοτιοανατολική Ασία και καταλήγει «χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε την πλήρη κλίματα αυτής της βιομηχανίας και να διερευνήσουμε τρόπους για την μείωση της ζήτησης αυτού του ροφήματος που προκαλεί ταλαιπωρία στα άγρια ζώα».

Ο Kopi Luwak (καφές μοσχογαλής) χαρακτηρίζεται από την όξινη γεύση του και δημιουργείται από κόκκους καφέ που περνούν από το πεπτικό σύστημα της ασιατικής Μοσχογαλής που τους αποβάλει με τα κόπρανά της. Φυσικά οι ποσότητες είναι μικρές και σε αυτό οφείλει την σπανιότητά του και την εξωπραγματική του τιμή.

Παρά το γεγονός πως η τιμή της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει μειωθεί από το 2013 ωστόσο παραμένει αυξημένη αγγίζοντας τα 200-400 δολάρια το κιλό παραμένοντας ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.

Tags
Back to top button