Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κόκκινο κρέας: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού η μεγάλη κατανάλωση του

Όπως αναφέρει μία νέα έρευνα, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από κοτόπουλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Cancer», έδειξαν ότι οι γυναίκες που στη διάρκεια της μελέτης κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 23% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών φάνηκε να μειώνει αυτή την πιθανότητα κατά 15%. Μάλιστα, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου μειώθηκε ακόμα περισσότερο και στις περιπτώσεις που τα πουλερικά χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατα του κόκκινου κρέατος.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφοροποιήσεις στα ευρήματα αυτά ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου της νόσου (φυλή, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, παχυσαρκία, σωματική δραστηριότητα, κατανάλωση αλκοόλ και άλλοι διατροφικοί παράγοντες). Δεν διαπιστώθηκαν, πάντως, ούτε συσχετίσεις της νόσου με χημικά που αναπτύσσονται όταν μαγειρεύουμε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Ντέιλ Σάντλερ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών για την Υγεία του Περιβάλλοντος στη Βόρεια Καρολίνα, υπογραμμίζει ότι αν και ο μηχανισμός, μέσω του οποίου το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ενώ τα πουλερικά των μειώνουν, παραμένει άγνωστος, η σημασία της παρούσας έρευνας έγκειται στο ότι η υποκατάσταση του κόκκινου κρέατος από κρέας πουλερικών συνιστά έναν τρόπο μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης αυτής της μορφής καρκίνου, που είναι η συχνότερη στις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση τροφών και τους τρόπους μαγειρέματος από 42.012 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη παρακολούθησης (follow-up) που διήρκεσε 7,5 χρόνια.

Η Σαμάνθα Χέλερ, κλινική διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Λαγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που εξέτασε τα νέα αυτά δεδομένα, υποστηρίζει ότι η μέχρι τώρα έρευνα έχει ήδη δείξει ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνου του εντέρου, καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη τύπου 2 και γενικά της θνησιμότητας. Σύμφωνα με την ίδια, είναι λογικό να μπαίνει σε αυτή τη λίστα και ο καρκίνος του μαστού.

«Αν η διατροφή μας βασίζεται περισσότερο σε φυτικές τροφές, αν ασκούμαστε τακτικά, δεν καπνίζουμε και κοιμόμαστε αρκετά, εξοπλίζουμε το σώμα μας με θρεπτικά στοιχεία τα οποία έχει ανάγκη για να διατηρήσει άριστη την υγεία τον κυττάρων του, να τα προστατεύσει και να καταπολεμήσει τις ασθένειες», καταλήγει η ίδια.

Tags
Back to top button