Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Κ.Μητσοτάκης: «Η μεγάλη απειλή που βιώνουμε είναι η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times, τασσόμενος υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα γιατί όπως είπε ανησυχεί για ρωσική επέμβαση στα Βαλκάνια!

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη «Financial Times».

«Ελπίζω ότι αυτό το λάθος θα διορθωθεί» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ασκώντας κριτική στην πρόσφατη απόφαση της Γαλλίας να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή διεύρυνση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε για το ζήτημα της φερόμενης «ρωσικής παρέμβασης» στα δυτικά Βαλκάνια, δίνοντας την παρακάτω απάντηση:

«Ήμουν ανήσυχος, είμαι ανήσυχος και θα συνεχίσω να είμαι ανήσυχος. Γι’ αυτό νομίζω ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. μπλόκο στην ένταξη των Σκοπίων) θα πρέπει να αναθεωρηθεί το 2020».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ένταξης των δύο γειτονικών χωρών στην Ε.Ε. μετατέθηκε για τον Μάιο του 2020, μετά το γαλλικό «μπλόκο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Είχαν προηγηθεί σοβαρές ενστάσεις του Παρισιού, το οποίο είχε διαμηνύσει ότι η διεύρυνση προς τα Βαλκάνια θα πρέπει συνεντελεστεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «αντιπαραγωγικό ΝΑΤΟ».

«Ορισμένες φορές η γλώσσα είναι σημαντική από μόνη της και καταλήγει να επιφέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι άλλο πράγματα να λες ότι το ΝΑΤΟ χρήζει μεταρρύθμισης και άλλο να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» εξήγησε, χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραδέχθηκε ότι η Αθήνα έχει «θέματα με την Τουρκία», αλλά προτιμάει να μπορεί να τα συζητήσει με την Άγκυρα εντός του πλαισίου της νατοϊκής συμμαχίας.

Δεν παρέλειψε, επιπλέον, να επαναλάβει τη δέσμευση της Ελλάδας στη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, παρά τις έντονες αντιδράσεις και στις δύο χώρες.

Αρκετοί αναλυτές, μάλιστα, κατήγγειλαν την ύπαρξη πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ε.Ε., προκειμένου να επιλυθεί η διένεξη Αθήνας – Σκοπίων και να προλειανθεί ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αγνοεί την άποψη των Ελλήνων πολιτών και επανέλαβε το αίτημα για μία «βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, η οποία θα βασίζεται σε ευρεία λαϊκή στήριξη».
 

Tags
Back to top button