Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Χ.Σταϊκούρας: «Υπάρχει σημαντικά αυξημένο κόστος δανεισμού που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί»

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα αναμένει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου - σε συνδυασμό με μία καλύτερη εικόνα για την πορεία της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία και της πορείας των εσόδων - να διαμορφωθεί το πλέγμα των μέτρων στήριξης».

Συνέστησε ψυχραιμία και σύνεση, λέγοντας ότι θα απαιτηθούν ημέρες ίσως και εβδομάδες για να υπάρξει καθαρότερη εικόνα της κατάστασης.

Ο υπουργός έκανε λόγο για αλλαγή θέσης από την ΕΕ στο τελευταίο Ecofin, σχετικά με την εξαίρεση ή την ειδική αντιμετώπιση από δημοσιονομικής πλευράς των αμυντικών δαπανών. Αυτό, δήλωσε, εάν γίνει πράξη, δίδει μεγάλα περιθώρια στη χώρα για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης, ανέφερε ότι αλλάζει και η ευρωπαϊκή θέση για το ελληνικό αίτημα επιπλέον στήριξης και ενεργοβόρων επιχειρήσεων, για το οποίο υπήρχε άρνηση έως τώρα.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζητεί να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα λειτουργήσει με όρους δημοσιονομικής ουδετερότητας για να στηρίξει με αυτό νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως είπε, με τις νέες προβλέψεις για το κόστος κάλυψης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα ποσά από τους ρύπους θα εξαντληθούν πολύ πιο νωρίς από το γ' τρίμηνο του 2022 που αρχικά είχε προβλεφθεί και το κόστος, με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να το καλύψει ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η αβεβαιότητα έχει πολλαπλασιαστεί» και η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να αφορά στη στοχευμένη στήριξη, αλλά για πολύ περισσότερο χρόνο από όσο είχε προβλεφθεί και για ένα πρόβλημα πολύ πιο έντονο. «Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία», ανέφερε, «αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως αυτό το επαρκές δίχτυ ασφαλείας που χτίστηκε λόγω της πανδημίας οδήγησε σε ένα πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 6% του ΑΕΠ, ή 12 δισ. ευρώ». Επεσήμανε, παράλληλα, πως «επί του παρόντος υπάρχει σημαντικά αυξημένο κόστος δανεισμού, που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. 'Αρα, τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια με το 2020». Ενώ και το χρέος έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας. «Άρα, η όποια ευελιξία δίδεται πρέπει να αξιοποιηθεί με σύνεση, απαιτείται ψυχραιμία», τόνισε.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την παροχή έκτακτης στήριξης μέσα στον Μάρτιο, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων στην «επιστρεπτέα προκαταβολή» απάντησε πως «δεν έχω να προσθέσω κάτι. Δεν έχω να καλλιεργήσω πρόσθετες προσδοκίες, αλλά είναι κάτι που θα συνεκτιμήσουμε τις επόμενες εβδομάδες». Αποσαφήνισε δε, ότι «έχουμε πόλεμο. Οι πολίτες θα χάσουν». Σύμφωνα με τον υπουργό, «το κρίσιμο σημείο είναι πώς θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 και ποια θα είναι η εξέλιξη στον πόλεμο, για να προσδιορίσουμε ακριβώς το διαθέσιμο ύψος και το πού θα γίνουν εκταμιεύσεις πόρων».

Όπως ανέφερε, από την κρίση η πορεία του ΑΕΠ φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις από τις τιμές στα σιτηρά και σε κάποια μέταλλα. Εκτίμησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα όλο το 2022, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα υπερβεί το 5%. Ωστόσο είπε πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι τέτοια που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της περιόδου. Και πρόσθεσε ότι γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη της επιπλέον επιτάχυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης, για αυτό και εντάχθηκαν προ ημερών πιο πολλές στρατηγικές επενδύσεις.

Tags
Back to top button