Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσίασαν στον υπουργό Υγείας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία, σύμφωνα με το .
Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είχε το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με θέμα τη «δυσχερή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία» όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του Οργάνου. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος, πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Ι. Καραμηνάς , η πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κα Μ. Μαστοράκου, ο Πρόεδρος του ΠΑΝΙΔΙ κ. Δ.Φασίτσας. Εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ παρευρέθηκε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη.
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα αποζημιώνονται όσοι υποβάλλονται σε ψυχοθεραπεία
Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού «εξέφρασαν την αγωνία όλων για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω του τεχνητού χρέους του τρέχοντος claw back αλλά και του claw back των παλαιών ετών. Ιατροί αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών προς το δημόσιο και ζουν με το φόβο ότι θα καταστρέψουν τη ζωή των παιδιών τους εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που θα τους κληροδοτήσουν. Επισημάνθηκε στον Υπουργό ότι δεν υπάρχουν νέοι ιατροί που να θέλουν να πάρουν εργαστηριακή ειδικότητα λόγω αδυναμίας επιβίωσης των εργαστηρίων γεγονός που θα επεκταθεί και σε άλλες κλινικοεργαστηριακές ειδικότητες».
Κατατέθηκε το πόρισμα της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του Συντονιστικού Οργάνου ΠΦΥ μετά από εξάμηνη εργασία, το οποίο είχε κατατεθεί αρχικά το Φεβρουάριο 2023.
Από το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ ζητήθηκε η άμεση υλοποίηση του τελικού πορίσματος των 14 σημείων. Επίσης ζητήθηκε από τον Υπουργό να υλοποιηθεί η πλήρης ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων που περιέχονται στα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα για να υπάρξει συγκράτηση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις με επιστημονικά κριτήρια και να υλοποιηθεί η νομοθετική ρύθμιση για αμοιβή των εργαστηριακών ιατρών για αιμοληψία και διάγνωση εξετάσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους γιατρούς στη διενέργεια των rapid tests (είτε αφορά τον Covid 19, είτε τον H1N1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ) αποκλειστικά από τους αδειοδοτημένους φορείς ΠΦΥ αφού πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις, όπως έχουν αιτηθεί με επιστολές τους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο Υπουργός δήλωσε ότι σε συνεργασία με την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ θα μελετήσει όσα ειπώθηκαν με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.
Από πλευράς του Συντονιστικού οι εκπρόσωποι δεσμεύτηκαν να δώσουν τα οικονομικά στοιχεία που απαιτούνται με απτά παραδείγματα που θα δείχνουν ανάγλυφα το πρόβλημα σε συνεργασία με την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ώστε να επιτευχθεί λύση για την επιβίωση όλων των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.