Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κλιματική αλλαγή: Tι μπορεί να προκαλέσει εκτός από ζέστη

Xωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων έως τα τέλη του αιώνα, προειδοποιούν ευρωπαίοι ερευνητές.

Η μείωση της πρωτογενούς παραγωγής θα ερχόταν ως συνέπεια των μεταβολών στη θερμοκρασία και τα μοτίβα βροχόπτωσης στην περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 3,7 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Μια τέτοια άνοδος της θερμοκρασίας θα συρρίκνωνε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «ασφαλή κλιματικό χώρο» -εκτάσεις στις οποίες η θερμοκρασία και τα επίπεδα βροχόπτωσης επιτρέπουν την καλλιέργεια φυτών και την εκτροφή ζώων.

Σύνταξη νόμου από την κυβέρνηση για την κλιματική αλλαγή

Η μελέτη εξέτασε τα 27 σημαντικότερα καλλιεργούμενα φυτά και τα επτά σημαντικότερα εκτρεφόμενα ζώα σε 177 χώρες.

Αν η άνοδος φτάσει τους 3,7 βαθμούς, εκτιμούν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άαλτο στη Φινλανδία, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μειώνονταν κατά 30% σε όλο τον κόσμο, αν και οι επιπτώσεις θα διέφεραν από περιοχή σε περιοχή.

Οι χώρες της Σκανδιναβίας θα μπορούσαν ακόμα και να αυξήσουν την πρωτογενή παραγωγή τους χάρη στην άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο η αύξηση αυτή θα ήταν μηδαμινή σε σχέση με τις απώλειες σε άλλες περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο One Earth, μια επιθεώρηση των εκδόσεων Cell.

«Θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όμως τα οφέλη θα υπερσταθμίζονται από τις απώλειες. Απλά δεν υπάρχει χώρος για τη μεταφορά της παραγωγής τροφίμων σε άλλες περιοχές –βρισκόμαστε ήδη στα όρια» σχολίασε ο Μάτι Κούμου, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Γαλλία: Μεγάλη διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι

Αν όμως η διεθνής κοινότητα καταφέρει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, η απώλεια στην πρωτογενή παραγωγή δεν θα ξεπερνούσε το 8%.

Χωρίς τη λήψη μέτρων, οι συνέπειες θα είναι εντονότερες σε χώρες όπως το Μπενίν, η Καμπότζη, η Γκάνα, η Γουιάνα και το Σουρινάμ, καθώς το 95% της σημερινής παραγωγής τροφίμων θα βρισκόταν εκτός του ασφαλούς κλιματικού χώρου. Είναι μια ανησυχητική πρόβλεψη, δεδομένου ότι οι φτωχές αυτές χώρες έχουν μικρή δυνατότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, συγκριτικά με τα βιομηχανικά κράτη.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες στη μείωση της πρωτογενούς παραγωγής είναι σύμφωνα με τη μελέτη η ερημοποίηση. Αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 3,7 βαθμούς, οι έρημοι θα επεκταθούν κατά περισσότερο από 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Tags
Back to top button