Την Παρασκευή 12η Απρ 24 υπογράφηκε η υπ’ αριθμ. 001Ε/2024 σύμβαση μεταξύ του και της Εταιρείας «ΕΤΜΕ ΠΕΠΠΑΣ και Συνεργάτες ΑΕ» για την Υλοποίηση του Διακρατικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΠΕΑΣ) με τίτλο “Development of Unmanned Semi-fixed Sea Platforms for Maritime Surveillance – USSPs”.
Μιλάμε για ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης μη επανδρωμένων Ημι-σταθερών Θαλάσσιων Πλατφορμών για τη Θαλάσσια Επιτήρηση (USSPS), με στόχο την θαλάσσια επιτήρηση στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Πρόκειται δηλαδή, για κατασκευή μη επανδρωμένων, αυτόνομων πλατφορμών, με δυνατότητα ενσωμάτωσης ενός ευρέος φάσματος αισθητήρων σε αέρα, επιφάνεια της θάλασσας και και κάτω από αυτήν.
Το όλο σχέδιο θα είναι η βάση ενός προηγμένου «συνόλου συστημάτων» C5ISTAR και θα ενσωματώσει νέες λύσεις, με στόχο πάντα τον εντοπισμό απειλών αυξάνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης.
Αυτές οι πλατφόρμες θα τοποθετηθούν οπουδήποτε κριθεί αναγκαίο, εδικά στα νησιά μας κοντά στα μικρασιατικά παράλια, για να εντοπίζουν και να δίνουν πληροφορίες για κάθε τι που κινείται πάνω από την θάλασσα και κάτω από αυτή.
Η εταιρείας ΕΤΜΕ, συνεργάζεται με Ευρωπαϊκές εταιρείες από κράτη-μέλη της ΕΕ για μία επιτυχημένη διασυνοριακή συνεργασία και ανταλλαγή προηγμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Η κοινοπραξία αποτελείται από 15 διαφορετικές οντότητες από συνολικά 7 κράτη-μέλη της ΕΕ: ΕΤΜΕ Πέππας και Συνεργάτες Ε.Ε. – Συντονιστής (Ελλάδα), Applied Intelligence Analytics Limited (Ιρλανδία), CY.R.I.C Cyprus Research and Innovation Center LTD (Κύπρος), Naval Group SA (Γαλλία), Navantia SA (Ισπανία), Prolexia (Γαλλία), Multimedia Workshop PLC (Βουλγαρία), Sener Aerospacial Sociedad Anonima (Spain), Signalgenerix Limited (Κύπρος), SMST Designer & Constructors (Ολλανδία), Techlam SAS (Γαλλία), Tecnobit SLU (Ισπανία) και Unmanned Teknologies Applications S.L. (Ισπανία) καθώς και τα ερευνητικά κέντρα Stichting Maritiem Research Instituut Nederland (Ολλανδία) καθώς και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH-Ελλάδα).
Είναι μια καλή αρχή για να διαφυλάξουμε τον θαλάσσιο χώρο μας στο Αιγαίο, από όλων των ειδών τις απειλές , ειδικά σε ότι αφορά την Τουρκία, αλλά και την αθρόα παράνομη μετανάστευση.
Το τουρκικό σχέδιο στο Αιγαίο με στόχο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Πριν κάποιους μήνες είχαμε , στο οποίο αναφέραμε ότι η Τουρκία εγκαθιστά ραντάρ παράκτιας επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού κατά μήκος της ακτογραμμής της στα Μικρασιατικά παράλια.
Τα ραντάρ αυτά θα είναι όλα συνδεδεμένα και δικτυωμένα με επίγεια κινητά αντιπυραυλικά συστήματα ATMACA, κατά μονάδων επιφανείας, με φόντο την παρουσία φυσικά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα νησιά μας.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή άρνησης πρόσβασης θαλάσσιας περιοχής έκτασης 280 χλμ. από τις μικρασιατικές ακτές προς τα νησιά του Α.Αιγαίου, σε μια προσπάθεια των Τούρκων να στοχοποιήσουν την χώρα μας.
Η τοποθέτηση του τουρκικού συστήματος Διαχείρισης Παράκτιας Επιτήρησης που αναπτύχθηκε από την HAVELSAN, αναφέρεται από το σύνολο των αμυντικών ιστοσελίδων του τουρκικού τύπου, με την έκφραση “ ούτε πουλί δεν θα πετάει στα τουρκικά χωρικά ύδατα”, εννοώντας φυσικά την υποτιθέμενη θαλάσσια περιοχή της “Γαλάζιας Πατρίδας”.
Τούρκοι ειδικοί αναφέρουν βέβαια ότι αυτό το τεράστιο σε έκταση παράκτιο σύστημα ραντάρ, αφορά παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο ανθρώπων, τις παραβιάσεις των συνόρων και την διακίνηση ναρκωτικών, αλλά η ουσία φυσικά είναι αλλού.
Αυτό το “αλλού” όμως, αφορά την διασύνδεση του με κινητά αντιπυραυλικά συστήματα ATMACA, κατά μονάδων επιφανείας, που μεταφράζεται κατά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που θα δρα στα νησιά μας.
Κατανοούμε ότι το μεγάλο ντέρτι των Τούρκων είναι και θα παραμείνει, η ισχυρή παρουσία των ελληνικών μονάδων επιφανείας του πολεμικού μας ναυτικού και της ελληνικής ακτοφυλακής, τόσο κοντά στα μικρασιατικά παράλια.
Εφόσον υλοποιηθεί η διασύνδεση που αναφέρει ο τουρκικός τύπος με πυραύλους επιφανείας ATMACA, η οποιονδήποτε άλλο, ο κίνδυνος κατά των πλοίων μας πολλαπλασιάζεται απότομα.