Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κυβέρνηση: Μετά την «δημιουργική ασάφεια» ήρθε η «δημιουργική ασυνεννοησία» – Στόχος και πάλι η εξαπάτηση του ελληνικού λαού και η ψήφιση νέων μέτρων


Κυβέρνηση άλλα ντ’ άλλων ή μήπως σκόπιμη «ασυνεννοησία» κατά την «δημιουργική ασάφεια» προκειμένου να περάσουν τα μέτρα των δανειστών; Όπως και να έχει η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και οι ανοχές της έχουν πλέον εξαντληθεί. Αν το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πώς με τέτοιου είδους τερτίπια μπορεί να παραμείνει στην εξουσία είναι γελασμένη. Το θέμα είναι ωστόσο πως οι πολίτες αισθάνονται πώς δεν έχουν εναλλακτική και βλέπουν ως διέξοδο την έξοδο από το ευρώ (σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσει η πλειονότητα των Ελλήνων θέλουν Grexit).

Ξεκινώντας από το οικονομικό επιτελείο και την διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης φαίνεται πώς είναι σε διαφορετική γραμμή τα βασικά της στελέχη και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Παπαδημητρίου. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε για τα πρωτογενή πλεονάσματα πώς μετά από το 2018 θα πρέπει να πέσουν στο 2,5% και η διαφορά της μιας μονάδας ως το 3,5% να πάει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Όλος ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή τη μείωση να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση των φόρων και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα», είχε πει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε σε συνέντευξη του (στο «Έθνος») πώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ. Πρόσθεσε πώς πριν από την όποια μείωση της φορολογίας, θα πρέπει να επιλυθούν άλλα θέματα όπως η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ωστόσο δεν ήταν η κραυγαλέα διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο. Αυτή ήταν πιο έντονη όσον αφορά στο αφορολόγητο. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πώς «το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε δεν το ξέρω αλλά θα είναι όσο το δυνατόν το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε».

Μέχρι τώρα η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης που εκφράζονταν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν πώς δεν «συζητάμε νέα μείωση του αφορολογήτου ή αύξηση του ΦΠΑ». Αυτό μάλιστα είχε επισημανθεί πρόσφατα μετά από δημοσιεύματα πώς η κυβέρνηση εξετάζει να μειώσει το αφορολόγητο στα 6.800 ευρώ και να αυξήσει τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υποστηρίζουν οι δανειστές ότι υπάρχει.

Και το ερώτημα λοιπόν είναι πρόκειται για ασυνεννοησία ή για νέα γραμμή εν όψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου; Τα δίνει όλα η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κλείσει την αξιολόγηση και ταυτόχρονα εμπαίζει τον ελληνικό λαό; Πολύ πιθανό αν ληφθούν υπόψη οι απόψεις και δύο ακόμη στελεχών της κυβέρνησης. Των κ.κ. Τζανακόπουλου και Βίτσα.

«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, και είναι καθαρό ότι για μένα δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν τώρα. Δεν πρόκειται να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. O Πολ Toμσεν δεν ‘‘έπεσε μέσα’’ σε καμία εκτίμηση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξη του και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται να ζητούν νέα μέτρα κάθε φορά που γίνεται αξιολόγηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος τόνισε «δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018». Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε μάλιστα πώς η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Φεβρουαρίου, όταν προ ημερών έλεγχε ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, κάτι που απέκλεισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όλα αυτά λέγονται τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει γη και ύδωρ προκειμένου να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν διότι αν δεν συμβεί αυτό το επόμενο δίμηνο τότε πλησιάζει το τέλος της. Έρχονται εκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ουδείς θα ασχοληθεί με την Ελλάδα, εκτός και αν προκύψουν ηγεσίες που θα αντιτίθενται στην Ευρωζώνη και θα θελήσουν τη διάλυση της.

Tags
Back to top button