Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κυπριακό: Η Τουρκία επιδιώκει με λύση ραμμένη στα μέτρα της να ελέγχει μέσω της Κύπρου την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μπορεί οι χάρτες μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί να κατατέθηκαν χθες και ο ΟΗΕ να έκρινε πώς είναι εντός των πλαισίων που συμφωνήθηκαν στο Μον Πελαράν, όπως επίσης και να ανακοίνωσε την παράταση της πολυμερούς κατά ένα 24ωρο, αλλά οι παγίδες είναι ακόμη πολλές για πεί κανείς πώς μπορεί να υπάρξει μία λύση βιώσιμη και λειτουργική που δεν θα είναι σε βάρος του Κυπριακού λαού και βεβαίως του Ελληνισμού.

Η παράταση της διάσκεψης που θα ξεκινήσει αύριο παρουσία των υπουργών των Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ως στόχο την αναβάθμιση της με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν, όπως επίσης και της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο.

Ο κ. Αναστασιάδης μπορεί να πιστεύει πώς με το να καταθέσει την ένσταση του έναντι του χάρτη των Τουρκοκυπρίων που διεκδικούν το 29,2% της Κύπρου αντί του 28,2% που εγκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, πώς «καθαρίζει» αλλά δεν είναι καθ’ όλου έτσι. Η Τουρκία και ο Μουσταφά Ακιντζί στήνεουν παγίδα στους Ελληνοκυπρίους και αυτή έχει να κάνει με τις εγγυήσεις, την αποχώρηση των Κατοχικών Στρατευμάτων και βεβαίως την εναλλαγή της προεδρίας.

Στο τελευταίο θέμα θα σταθούμε σε αυτό το κείμενο, καθώς η Άγκυρα μηχανεύεται ένα σχέδιο προκειμένου μέσω της Κύπρου να παρεμβαίνει και να ασκεί ακόμη και βέτο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άραγε αυτό το έχουν σκεφτεί στην Ε.Ε. που σιγοντάρουν την λύση στο Κυπριακό ή συμφέρει κάποιους όπως για παράδειγμα της Γερμανία;

Πως μπορεί να παρεμβαίνει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αν ασκούν την προεδρία (σ.σ. δεν υπάρχει πουθενά αυτό, το 20% του πληθυσμού να ασκεί εξουσία στο υπόλοιπο 80% με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων) της Κύπρου οι Τουρκοκύπριοι θα μπορεί μέσω αυτών η Τουρκία να παρεμβαίνει δια του κράτους-μέλους και να επηρεάζει αποφάσεις της Ε.Ε. που ενδεχομένως αντίκειται στα συμφέροντα της ή είναι υπερ της Ελλάδας.

Το θέμα αυτό αναδεικνύει σε δημοσίευμα του και το περιοδικό Focus γράφοντας πώς με την δημιουργία μίας δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι πιθανή η ανάμειξη της Άγκυρας στις Ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως με την επανένωση της Κύπρου είναι πιθανό οι Τουρκοκύπριοι να συναποφασίζουν σε σημαντικές υποθέσεις που αφορούν τη νότια Κύπρο που είναι μέλος της ΕΕ και να λειτουργούν ως εκπρόσωποι των συμφερόντων του Ερντογάν.

«Ως πολιτική λύση προκρίνεται στις διαπραγματεύσεις η δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που το κάθε τμήμα θα έχει δικαίωμα βέτο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αναμειγνύεται σε υποθέσεις της Ε.Ε. μέσω αυτής της λύσης. Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να συναποφασίζουν σε σημαντικές υποθέσεις που αφορούν τη νότια Κύπρο που είναι μέλος της ΕΕ και να λειτουργούν ως εκπρόσωποι των συμφερόντων του Ερντογάν», γράφει μεταξύ άλλων το περιοδικό Focus.

Από την άλλη η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) παρατηρεί πως «για άλλη μια φορά γίνονται διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου» αλλά ωστόσο διαπιστώνει πως «δεν διαφαίνεται μια λύση» και συμπληρώνει πως «οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση θυμίζουν περισσότερο εντατική εργασιοθεραπεία πολιτικών, διπλωματών και δημοσιογράφων, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια».

Είναι αυτό που έχει ήδη γράψει το pentapostagma.gr, ότι δηλαδή οι συζητήσεις στη Γενεύη οδεύουν προς «ναυάγιο» γιατί υπάρχει μία σειρά ζητημάτων που δεν μπορεί να δεχθεί η Τουρκία και δεν μπορεί να υπογράψει ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και να ήθελε.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να μην υπάρξει λύση από το να υπάρξει η λύση που μεθοδεύεται και η οποία δεν προβλέπει άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και τερματισμό των εγγυήσεων.

Tags
Back to top button