Στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη και κρύος ιδρώτας λούζει τους ειδικούς επί της οικονομίας.
Ο λόγος είναι ένα κύμα μαζικού ξεπουλήματος ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας και ακόμη πιο πίσω.
Αυτό σημαίνει δυνητικά βαριές απώλειες για τράπεζες, ασφαλιστές, συνταξιοδοτικά ταμεία και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικού και εταιρικού χρέους τα τελευταία χρόνια.
Ζοφερό μέλλον ενόψει! Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ίσως σχεδιάζει κραχ στις αγορές για να "είμαστε όλοι ίσοι"
Οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής και οι επενδυτές είναι τρομερά επιφυλακτικοί ότι ο τελευταίος γύρος ραγδαίων κινήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει κραχ σε διάφορα μέρη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος,
«Το παρακολουθούμε αυτό. . . πολύ προσεκτικά για να δούμε αν υπάρξει κραχ», δήλωσε ο Σαλμάν Αχμέντ, επικεφαλής μακροοικονομικής στην Fidelity International.
Οι απώλειες ομολόγων είναι το πιο αδιαφανές μέρος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών των ΗΠΑ, και τώρα έχουν εκτεθεί κοντά στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών και 10 τοις εκατό πάνω από το ανώτατο όριο από την αρχή του έτους που προκάλεσε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Αυτό αναφέρει ο Μάθιου Άντερσον, αναλυτής στην εταιρεία δεδομένων ομολόγων Trepp.
Οι περισσότερες τράπεζες, και ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες, δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν ομόλογα και έτσι δεν θα συνειδητοποιήσουν ποτέ αυτές τις ζημίες.
Ωστόσο, η κατάρρευση της μεσαίου μεγέθους αμερικανικης εταιρείας δανεισμού SVB τον Μάρτιο εστίασε ξανά το μυαλό των ρυθμιστικών αρχών και των επενδυτών στους κινδύνους που ελλοχεύουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ομολόγων.
Το κραχ στα χρηματιστήρια τον Οκτώβρη του 1987 θα ξαναζήσουμε! Τρομάζει η Έκθεση ''βόμβα'' από τη Societe Generale
Αφού έλαβε μια χιονοστιβάδα καταθέσεων από ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, η SVB αύξησε τις επενδύσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων με υψηλής αξιολόγησης τίτλους που υποστηρίζονταν από το αμερικανικό κράτος.
Αλλά όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν απότομα πέρυσι, η αξία του χαρτοφυλακίου μειώθηκε κατά 15 δισ. δολάρια, που ήταν σχεδόν ίσο με το συνολικό κεφάλαιο της τράπεζας, καθιστώντας την ευάλωτη σε ένα κύμα πελατών που απέσυραν τις καταθέσεις τους.
Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα επιτόκια δημιουργούν περισσότερα κίνητρα για τους καταθέτες να μετακινήσουν τα χρήματά τους, αναγκάζοντας τις τράπεζες να πληρώσουν για να κρατήσουν λογαριασμούς, κάτι που τελικά βλάπτει τα κέρδη τους.
Οι μετοχές της Western Alliance Bancorp, μιας περιφερειακής τράπεζας με έδρα το Φοίνιξ των ΗΠΑ, που όπως και η πρώην SVB, εξυπηρετεί νεοφυείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με μετρητά, έχουν υποχωρήσει 20% από τότε που οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν την ανανεωμένη άνοδό τους στα τέλη Αυγούστου.
Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, η Bank of America είχε τη χειρότερη απόδοση.
Οι μετοχές της τράπεζας, η οποία στο τέλος του δεύτερου τριμήνου είχε σχεδόν 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε “μη πραγματοποιηθείσες απώλειες”, τις περισσότερες από οποιαδήποτε τράπεζα στις ΗΠΑ, έφθασαν στο χαμηλό 52 εβδομάδων την Τετάρτη, λίγο κάτω από τα 26 δολάρια.
Χρησμός οικονομικής κατάρρευσης από Ρουμπινί: Πιστωτικό κραχ λόγω κρίσης στις τράπεζες των ΗΠΑ-Προ των πυλών σκληρή ύφεση
Συνολικά, οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, όπως ελέγχονται από τον δείκτη KBW Nasdaq Bank, έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 8,5% τον περασμένο μήνα, διαγράφοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Τι συμβαίνει με την σχέση ΗΠΑ-ΕΕ στον τραπεζικό τομέα
Συγκριτικά, ο αντίκτυπος για τους Ευρωπαίους δανειστές μειώθηκε από 100 bps σε 80 bps το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εν μέρει ως απάντηση στη μείωση των χαρτοφυλακίων ομολόγων των τραπεζών.
Ωστόσο, ο Γκράχαμ είπε ότι περίμενε ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος όταν οι τράπεζες ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους για το τρίτο τρίμηνο.
Ως απάντηση στην κατάρρευση της SVB, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεξήγαγε μια έρευνα σε ολόκληρη τον τομέα σχετικά με την έκθεση των τραπεζών της ευρωζώνης σε ταχέως αυξανόμενα επιτόκια για να προσπαθήσει να κατανοήσει πώς θα μπορούσε να εξαπλωθεί ο κίνδυνος σε άλλους τομείς.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο, έδειξαν ότι οι 104 τράπεζες που εποπτεύονται από την ΕΚΤ θα είχαν εμφανίσει καθαρές “μη πραγματοποιηθείσες ζημίες” ύψους 73 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους τον Φεβρουάριο.
Η ανάλυση έδειξε ότι αυτές οι ζημίες θα αυξάνονταν κατά 155 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον στο χειρότερο σενάριο των τεστ αντοχής των τραπεζών της ρυθμιστικής αρχής.
Ένα κραχ στον τραπεζικό τομέα θα ήταν η αρχή για μια καταστροφή επικών διαστάσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και χρόνια, πολλές χώρες, Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, Ινδία, κά αγοράζουν χρυσό όπου βρουν ενώ πολλές παράγουν.