Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κίνα: Η αλήθεια για την «πηγή» του Covid και το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν αποκαλύψει την πραγματική προέλευση της πανδημίας Covid - και έχουν απορρίψει τη δημοφιλή θεωρία ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο.

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα επιμένει ότι ο ιός ξεκίνησε από την «υγρή αγορά» της Γιουχάν στην Κίνας και δεν ήταν προϊόν επιστημονικού πειράματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά δείγματα ζώων που πωλήθηκαν σε πάγκους της αγοράς της Γουχάν το 2019 και βρήκαν ίχνη του ιού Covid σε ορισμένα είδη.

Υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τα ζώα που μπορεί να ήταν υπεύθυνα για τη μετάδοση στον άνθρωπο.

Ένας είδος ρακούν, που μοιάζει με αλεπού κοινό στην Ανατολική Ασία, φαίνεται ως κύριος ύποπτος φορέας του ιού.

Άλλα ζώα, όπως μασκοφόροι φοίνικες, αρουραίοι μπαμπού και σκαντζόχοιροι της Μαλαισίας βρέθηκαν επίσης να μεταφέρουν τον Covid-19 πριν εξαπλωθεί στους ανθρώπους.

Αυτός δεν είναι ένας οριστικός κατάλογος, καθώς πολλά από τα βασικά είδη ζώων εκκαθαρίστηκαν από την αγορά πριν φτάσει η κινεζική ομάδα υγείας, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Florence Débarre του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πολλά από τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν, μια πόλη 12 εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν εργαζόμενοι από την αγορά.

Η εναλλακτική θεωρία είναι ότι η πανδημία προκλήθηκε από διαρροή από ένα από τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν.

Αυτή η θεωρία κέρδισε έδαφος αφού ο διευθυντής του FBI Christopher Wray δήλωσε ότι το γραφείο πιστεύει ότι ο Covid-19 «πιθανότατα» προήλθε από ένα «εργαστήριο ελεγχόμενο από την κινεζική κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν απέτυχε να διαλύσει τα σενάρια διατάσσοντας σχετική έρευνα.

Μετά τη δημοσίευση αυτής της τελευταίας μελέτης, οι επιστήμονες επιμένουν τώρα ότι η πανδημία προήλθε από την αγορά, όπως αναφέρθηκε αρχικά.

Η μελέτη βασίζεται σε μια νέα ανάλυση δεδομένων που κυκλοφόρησε από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα δεδομένα προήλθαν από περισσότερα από 800 δείγματα που συλλέχθηκαν μέσα και γύρω από την αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών από την 1η Ιανουαρίου 2020 και από γενετικά δείγματα που αναφέρθηκαν από πρώιμους ασθενείς με COVID-19.

Την 1η Ιανουαρίου 2020, μετά την απομάκρυνση των ζώων και λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της αγοράς, ερευνητές από το κινεζικό CDC πήγαν στην αγορά για να συλλέξουν δείγματα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχουν αντληθεί διδάγματα από τον Covid-19, με την πιθανότητα μιας μελλοντικής πανδημίας που θα προκληθεί από το εμπόριο ζώντων ζώων.

«Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε – να πάρουμε άγρια ζώα που είναι γεμάτα ιούς και στη συνέχεια να παίξουμε με τη φωτιά φέρνοντάς τα σε επαφή με ανθρώπους που ζουν στην καρδιά των μεγάλων πόλεων, των οποίων η πυκνότητα πληθυσμού καθιστά εύκολο για αυτούς τους ιούς να επικρατήσουν», δήλωσε ο Michael Worobey του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και εκ των συγγραφέως της μελέτης.

 

Tags
Back to top button