Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κατηγορίες Μαδούρο για «ναυτική πειρατεία» των ΗΠΑ: «Απήγαγαν το πλήρωμα, έκλεψαν το πλοίο κι εγκαινίασαν την εποχή της πειρατείας στην Καραϊβική»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εξαπέλυσε σφοδρές κατηγορίες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ναυτική πειρατεία». Αφορμή αποτέλεσε η κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου από αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στα ανοικτά της χώρας, γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε ως στρατιωτική επίθεση και κλοπή.

Το εμπάργκο και οι εξαγωγές πετρελαίου

Το αργό πετρέλαιο, βασικός πόρος των κρατικών εσόδων της Βενεζουέλας, βρίσκεται υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 2019. Η εξέλιξη αυτή έχει αναγκάσει το Καράκας να διαθέτει την παραγωγή του στη μαύρη αγορά σε χαμηλές τιμές, με κύριο προορισμό την Κίνα. Η νέα κατάσχεση, σύμφωνα με αναλυτές, ενδέχεται να πλήξει περαιτέρω τις εξαγωγές, αποθαρρύνοντας πιθανούς αγοραστές.

Σκληρή ρητορική από τον πρόεδρο

Ο Μαδούρο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, κατήγγειλε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «απήγαγαν τα μέλη του πληρώματος» και «έκλεψαν το πλοίο», εγκαινιάζοντας –όπως είπε– μια νέα εποχή «εγκληματικής θαλάσσιας πειρατείας στην Καραϊβική». Επέμεινε ότι πρόκειται για ενέργεια «απόλυτα παράνομη και εγκληματική», με χαρακτηριστικά στρατιωτικής επίθεσης εναντίον ενός ιδιωτικού, ειρηνικού εμπορικού πλοίου.

Το δρομολόγιο και το φορτίο

Χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον ανήκε το δεξαμενόπλοιο, ο πρόεδρος ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν σε αυτό ενώ βρισκόταν σχεδόν στον Ατλαντικό, βόρεια του Τρίνινταντ και Τομπάγκο, με κατεύθυνση προς τα νησιά της Γρενάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο μετέφερε 1.900.000 βαρέλια πετρελαίου, για τα οποία η Βενεζουέλα είχε ήδη πληρωθεί προκαταβολικά.

Ωστόσο, ο ιστότοπος MarineTraffic ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο Skipper μετέφερε 1,1 εκατ. βαρέλια αργού, ενώ πηγή της Washington Post υποστήριξε πως ο τελικός προορισμός ήταν η Κούβα.

Ανησυχία για το πλήρωμα

Ο Μαδούρο εξέφρασε έντονη ανησυχία για την τύχη του πληρώματος, το οποίο –όπως είπε– «αγνοείται». «Κανένας δεν ξέρει πού βρίσκεται», τόνισε, αφήνοντας αιχμές για την αμερικανική στάση. Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει δώσει οδηγίες ώστε να κινηθούν οι προσήκουσες νομικές και διπλωματικές διαδικασίες.

Δέσμευση για ελεύθερη εμπορία

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπογράμμισε ότι η χώρα του θα εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των πλοίων, ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη εμπορία του πετρελαίου της στις διεθνείς αγορές. Επανέλαβε ότι η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει να αμφισβητηθεί το δικαίωμά της να διαθέτει το πετρέλαιό της στον κόσμο.

Tags
Back to top button