Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής Τούντας: «Να ανοίξει πρώτα το λιανικό εμπόριο και μετά τα σχολεία»

Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για χαλάρωση των μέτρων ενώ είμαστε σε ανοδική έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας τόνισε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Όπως εξηγεί ο κ. Τούντας, «στην επιδημιολογία πρέπει να αξιολογούμε τον ρυθμό με τον οποίο μεταβάλλονται τα δεδομένα και όχι τους απόλυτους αριθμούς. Αν δούμε τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, που είναι πιο αξιόπιστοι δείκτες από ότι τα κρούσματα που εξαρτώνται από τον ημερήσιο αριθμό των εξετάσεων, θα δούμε ότι ο ρυθμός αύξησης αυτών των φαινομένων έχει ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου γεγονός που σημαίνει ότι επιδημία έχει αρχίσει να «φουντώνει» από τα μέσα του Ιανουαρίου. Είμαστε δηλαδή σε μια ανοδική έξαρση του δεύτερου κύματος και όσο είμαστε σε έξαρση δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων».

Είμαστε σε ανοδική πορεία- Οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν στο τέλος της εβδομάδας

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, το χρονικό περιθώριο των 2,5 εβδομάδων καραντίνας που επιβλήθηκε στην Αττική είναι περιορισμένο για να αλλάξει η σημερινή εικόνα. Ωστόσο, όπως λέει, «δεν αποκλείεται τα μέτρα που ισχύουν να αρχίσουν να αποδίδουν τις επόμενες μέρες και να δούμε πιθανόν μια σταθεροποίηση -αν όχι κάμψη- της επιδημίας στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Άρα οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν τότε και όχι από τώρα».

Θα πρέπει να περιορίσουμε όσο μπορούμε τη μετάλλαξη της νότιας Αφρικής

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Τούντας σχολιάζει ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο πολλές φορές οδηγεί σε αύξηση της μεταδοτικότητας και άρα από τη μία μπορεί να ενισχύσει την αναζωπύρωση της επιδημίας από την άλλη όμως οι συνεχείς μεταλλάξεις οδηγούν τους ιούς στο να γίνονται λιγότερο θανατηφόροι.

«Σε ότι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη τα εμβόλια μας είναι αποτελεσματικά. Σε ότι αφορά όμως της νότιας Αφρικής εκεί δεν έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα ή η μη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε μια αποτελεσματικότητα ίσως μειωμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη. Άρα δε με ανησυχεί το φαινόμενο αρκεί βέβαια να περιορίσουμε τη μετάλλαξη της νότιας Αφρικής όσο μπορούμε περισσότερο», εξηγεί.

Να ανοίξει πρώτα το λιανικό εμπόριο και μετά τα σχολεία

Ο κ. Τούντας ξεκαθαρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται όσο αυξάνεται η κοινωνική κινητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι τα σχολεία είναι παράγοντας που αυξάνει περισσότερο την εξάπλωση της επιδημίας απ’ ότι το click away του λιανικού εμπορίου.

«Όλα εξαρτώνται από το πόσο τηρούμε τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση ίσως θα πρέπει να προηγηθεί το λιανικό εμπόριο γιατί αφορά στην οικονομία που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Αν καταρρεύσει η οικονομία θα καταρρεύσει και η υγεία», καταλήγει.

 

 

 

Tags
Back to top button