Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καθηγητής Συρίγος για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Οι θέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο ουρανός με το φεγγάρι για να πει κάποιος ότι θα τα βρούμε μεταξύ μας»

Για την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ Ερντογάν μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως και δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, «Να υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο, το απτό στοιχείο το οποίο έχουμε, που διαφοροποιεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είναι η διακοπή των παραβιάσεων και παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και του διεθνούς εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο που ελέγχεται από το FIR Αθηνών. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σχετική ηρεμία σε σχέση με εκείνα τα οποία θα λέγαμε ότι είναι καθημερινές ανταλλαγές οξύτατων ανακοινώσεων και κάπου εκεί σταματάμε. Άμα δείτε τι έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες με το θέμα του ιταλικού σκάφους που βάζει το καλώδιο μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας, είναι σαφές ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει αλλάξει τη στάση της (…)».

Η συνάντησή Μητσοτάκη-Ερντογάν «επισφραγίζει» την παράταση του άτυπου ελληνοτουρκικού μορατόριουμ

«Οι θέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο ουρανός με το φεγγάρι για να πει κάποιος ότι θα τα βρούμε μεταξύ μας»

Εν συνεχεία, υπογράμμισε το εξής «Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα… Οι θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο ουρανός με την γη, είναι ο ήλιος και το φεγγάριΔεν είναι κάτι που να είναι σχετικώς κοντά, να πεις δηλαδή ότι θα τα βρούμε. Όταν ξεκίνησε η διαμάχη το 1974 για το Αιγαίο ήταν διαμάχη για τα όρια των χωραφιών. Θα είμαστε δύο μέτρα μέσα εμείς, δύο μέτρα μέσα οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι το έχουν έκτοτε προχωρήσει και είναι στη λογική να δούμε μέσα στο σπίτι σου αν μου ανήκει ο καναπές που κάθεσαι, η κουζίνα σου, η τηλεόραση κτλ».

«Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια κλιμάκωση από την Τουρκία σε επίπεδο ρητορικής έντασης για το Κυπριακό αλλά δεν προβλέπω κάποια έμπρακτη πρόκληση»

Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», «Για την Τουρκία το Κυπριακό λύθηκε το ‘74. Εκείνο το οποίο αναζητούν είναι την τυπική επιβεβαίωση ότι η λύση έχει τη δική τους σφραγίδα. Αυτό είναι η ιδεολογία τους, αυτό πιστεύουν. Δεν διαφοροποιούνται σε αυτό καθόλου οι διάφορες κυβερνήσεις Ερντογάν, Κεμάλ, των Κεμαλικών κλπ. Επομένως, ο Ερντογάν τα λέει αυτά τώρα. Το θέμα είναι γιατί τα λέει παραμονή της συναντήσεως. Αυτό είναι το ερωτηματικό. Στο παρελθόν θα σας απαντούσα πολύ εύκολα ότι είναι πάγια πρακτική της Τουρκίας-παραμονές συναντήσεων-να πετάει κάτι εθνικιστικό για να δείχνει πού είναι τα πράγματα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είμαι σίγουρος για ποιο λόγο το έκανε (…). Και να διευκρινίσω κάτι. Οι Τούρκοι στο θέμα του Κυπριακού ακολουθούν μια καβαφική φράση όπου ο Καβάφης μιλάει για κάποιον στη Συρία και λέει «ενίοτε εθνικός, ενίοτε χριστιανίζων». Αναλόγως πώς τους συμφέρει μπορούν να λένε ότι η Κύπρος και Κυπριακό είναι κάτι ανεξάρτητο από τις ελληνοτουρκικές διαφορές ή είναι άμεσα συνδεδεμένο. Ή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πάψει να υπάρχει, αλλά το Σύνταγμά της, το οποίο ορίζει ότι υπάρχει τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπάρχει και γι’ αυτό έχουν δικαιώματα νοτίως της Κύπρου. Δηλαδή, ανάλογα με το πώς τους συμφέρει, μπορούν στην ίδια επιστολή που στέλνουν στον ΟΗΕ να γράφουν και τις δύο απόψεις». Όσο για τον αν αναμένεται ένα κρεσέντο προκλήσεων μέχρι τις 20 του Ιούλη, ο κ. Άγγελος Συρίγος σημείωσε «Το Κυπριακό εγώ θα περιμένω ότι θα υπάρχει ρητορική ένταση τις επόμενες μέρες. Θα κατέβει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί, θα είναι πολύ βαρύ το κλίμα, όπως αντιλαμβάνεστε από δικής μας πλευράς. Αντιθέτως, από τουρκικής πλευράς θα επικρατεί ένα πανηγυρικό κλίμα. Η ρητορική όμως, έντασης στην οποία αναφέρομαι δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έμπρακτη πρόκληση και είμαι κατηγορηματικός εδώ. Αρέσκεται η Τουρκία σε λεκτικά πυροτεχνήματα και εκεί πιστεύω θα μείνει. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι το ιδιαίτερο».

Tags
Back to top button