Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη από το κανονικό; - Δείτε τι μπορεί να πάθετε

Είναι γνωστό πως η ζάχαρη αποτελεί από εκείνα τα τρόφιμα που θέλουμε να καταναλώνουμε, ωστόσο η υπερκατανάλωσή της μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.

Οι ειδικοί μας εξηγούν, πώς η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας και μας συμβουλεύουν πώς να τη χρησιμοποιούμε σωστά στη διατροφή μας.

Σύμφωνα με τη Σου Χέϊκινεν, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και πιστοποιημένη διαιτολόγος στο διατροφικό σάιτ «MyNetDiary» το μεγαλύτερο ποσοστό από τη ζάχαρη που καταναλώνουμε προέρχεται από τα ποτά. «Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα, τα ενεργειακά ποτά και το γλυκό τσάι είναι η κύρια πηγή πρόσθετης ζάχαρης».

Παράλληλα, επισημαίνει, πως οι συνέπειες μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να μην γίνουν αντιληπτές άμεσα, αλλά στο μέλλον.

«Πολλές από τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στον οργανισμό μας δεν είναι άμεσες, αλλά αντίθετα τις βλέπουμε με την πάροδο των ετών», επισημαίνει και η Ελίζαμπεθ Σπένσερ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και πιστοποιημένη διαιτολόγος στο νοσοκομείο «Northwestern Medicine Central DuPage» στις ΗΠΑ.  Αυτές περιλαμβάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και φλεγμονή των αρθρώσεων.

Οπότε, επειδή, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως: αύξηση βάρους, φλεγμονή και διαβήτη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα σημάδια που δείχνουν, ότι το παρακάναμε.

Σημάδια υπερκατανάλωσης ζάχαρης

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια ότι κάποιος έχει φάει πολλή ζάχαρη είναι ότι αισθάνεται νευρικότητα και κούραση.

Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο και κάποιος να στρέφεται ξανά και ξανά σε κάτι γλυκό για μια γρήγορη δόση ενέργειας. Αυτό, ωστόσο, θα διαρκέσει για λίγο, καθώς στη συνέχεια θα αισθανθεί κουρασμένος. Η κόπωση μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα υψηλού σακχάρου στο αίμα.

«Όταν έχουμε υπερβολική ποσότητα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός μας, το σώμα μας παράγει γρήγορα ινσουλίνη για να «οδηγήσει» τη ζάχαρη στα κύτταρα μας. Αυτή η απορρόφηση της ζάχαρης οδηγεί κατ’ επέκτασην σε μείωση της ενέργειας όχι μόνο για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, αλλά μέχρι και τον νυχτερινό ύπνο. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης συνδέεται με τον ύπνο χαμηλότερης ποιότητας», εξηγεί η Σπένσερ.

Ζάχαρη και υγιεινή διατροφή

«Δεν χρειάζεται να βγάλετε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σας», επισημαίνουν οι ειδικοί. Η παντελής απαγόρευση της ζάχαρης στον εαυτό σας μπορεί να σας κάνει να την επιθυμείτε ακόμη περισσότερο, καθιστώντας πιο δύσκολο τον έλεγχο της ποσότητας που θα φάτε.

«Εάν μπορείτε να περιορίσετε τις «ύπουλες» πηγές πρόσθετης ζάχαρης όπως δημητριακά, ντρέσινγκ σε σαλάτες και μπάρες γκρανόλας, μπορείτε να αφήσετε χώρο στη διατροφή σας για τροφές που πραγματικά σας αρέσουν, όπως ένα κομμάτι σοκολάτας», λέει η Χέϊκινεν.

Στόχος είναι το μέτρο. Τρώγοντας φαγητά με ζάχαρη μια φορά στο τόσο είναι εντάξει.  Ελέγχετε τα φαγητά σας για το πόση ζάχαρη περιέχουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να συμβουλεύεστε το διατροφικό πίνακα, που αναγράφεται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Αν αισθάνεστε ότι είστε εκτός ελέγχου με τη ζάχαρη, μια άλλη πρόταση είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό διατροφολόγο για να σας βοηθήσει με την σωστή επιλογή των τροφών.

Tags
Back to top button