Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κατακραυγή ΕΕ - Ουκρανίας- Ινδίας στα σχέδια ΗΠΑ - Ρωσίας για απευθείας διαπραγματεύσεις τερματισμού του πολέμου - Ο Τράμπ «αναδιπλώνεται»

με τίτλο, "Νέα Γιάλτα" με επίκεντρο την Ουκρανία ετοιμάζουν Τραμπ-Πούτιν με την ΕΕ να παρακολουθεί αμήχανη σε ρόλο κομπάρσου", αναφερθήκαμε εκτενώς στα σχέδια ΗΠΑ-Ρωσίας να μοιράσουν σφαίρες επιρροής στον πλανήτη με αφορμή τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αφήνοντας "απέξω" Κίεβο και Βρυξέλλες.

Το σκεπτικό Τράμπ και Πούτιν ωστόσο έγινε αντιληπτό από ΕΕ και Ουκρανία, με την πρώτη να έχει δαπανήσει τεράστια κεφάλαια και  να έχει αποστείλλει πληθώρα, πολεμικού υλικού στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη αντίδραση.

Σφοδρή αντίδραση Ευρώπης-Ουκρανίας κατά των σχεδίων Τράμπ-Πούτιν

Σύμφωνα με , οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιμένουν ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που σχεδιάζει ο Τραμπ με τον Πούτιν για τερματισμό του πολέμου.

 Αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την Πέμπτη ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκοπούν από καμία ειρηνευτική διαπραγμάτευση, καθώς ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ αρνήθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προδίδουν τη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν έντονα όταν η κυβέρνηση Τραμπ είπε ότι σχεδιάζει συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς να τις εμπλέξει, λέγοντας παράλληλα  ότι το Κίεβο δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι εναπόκειται στην Ευρώπη να προστατεύσει τον εαυτό της και την Ουκρανία από ότι μπορεί να κάνει η Ρωσία στη συνέχεια.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Και η φωνή της Ουκρανίας πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιωνδήποτε συνομιλιών», είπε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, καθώς οι 32 υπουργοί Άμυνας του οργανισμού συναντήθηκαν για συνομιλίες για την Ουκρανία.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε: «Για μένα, είναι ξεκάθαρο… ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό», ιδιαίτερα αν η Ευρώπη «υποτίθεται ότι παίζει κεντρικό ή κύριο ρόλο στην ειρήνευση».

Η Ευρώπη  είναι εκείνη που«θα πρέπει να ζήσει άμεσα» με τις συνέπειες, πρόσθεσε.

Ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ "απολογείται" για τις κινήσεις Τράμπ

Ο Χέγκσεθ αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ πρόδωσαν την Ουκρανία ξεκινώντας διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χωρίς την πλήρη ανάμειξη του Κιέβου.

Μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον  πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο Τραμπ είπε την Τετάρτη ότι «πιθανώς» θα συναντηθεί προσωπικά με τον Ρώσο ηγέτη στο εγγύς μέλλον, πιθανώς στη Σαουδική Αραβία.

«Δεν υπάρχει προδοσίαί. Υπάρχει μια αναγνώριση ότι ολόκληρος ο κόσμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν και ενδιαφέρονται για την ειρήνη. Μια ειρήνη κατόπιν διαπραγμάτευσης», είπε ο Χέγκεστ στους δημοσιογράφους.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλλας, εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι ο Χέγκσεθ και ο Τραμπ είχαν προβεί σε  παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, ακόμη και πριν ξεκινήσουν σοβαρά οι συνομιλίες.

«Δεν πρέπει να βγάλουμε τίποτα από το τραπέζι πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, γιατί παίζουμε έτσι το Παιχνίδιτης Ρωσίας», είπε. «Γιατί τους δίνουμε όλα όσα θέλουν ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις; Είναι κατευνασμός που  δεν λειτούργησε ποτέ.”

Ο Χέγκσεθ αντέδρασε αργότερα, λέγοντας στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη Τύπου ως υπουργός Άμυνας ότι «είναι απλώς ένα φτηνό πολιτικό τρίκ να πούμε ότι  αφήσαμε όλα τα χαρτιά των διαπραγματεύσεων από το τραπέζι,  μη αναγνωρίζοντας κάποιες πραγματικότητες που υπάρχουν στο έδαφος».

Είπε ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία θα «πάρουν όλα όσα θέλουν» στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

ΟΙ ΗΠΑ "αναμασούν την καραμέλα" ανάγκης αύξησης  αμυντικών δαπανών από τις χώρες του ΝΑΤΟ

Ο Χέγκσεθ προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει «να είναι μια κλήση αφύπνισης» για τους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν περισσότερα για τους δικούς τους αμυντικούς προϋπολογισμούς.

Είκοσι τρεις από τις 32 χώρες μέλη είχαν προβλεφθεί ότι είχαν εκπληρώσει την κατευθυντήρια γραμμή του οργανισμού να δαπανούν το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στους εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς τους πέρυσι, αλλά το ένα τρίτο εξακολουθεί να μην το κάνει.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, είπε, πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για τη δική τους άμυνα, διαφορετικά οι ΗΠΑ αναγκάζονται «να είναι παντού για όλους, όλη την ώρα».

Ερωτηθείς πότε οι ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες από 3,4% στο 5% που απαιτεί η Ουάσιγκτον από άλλους συμμάχους, ο Χέγκσεθ αποδοκίμασε, λέγοντας ότι «το 3,4% είναι μια πολύ ισχυρή επένδυση, μεγαλύτερη από τις περισσότερες».

ΥΠΑΜ Γαλλίας:"Το μέλλον του ΝΑΤΟ είναι τώρα υπό αμφισβήτηση"

Αλλά ο Γάλλος ομόλογός του Χεγκσέθ, Σεμπαστιέν Λεκόρνου, περιέγραψε τη διαμάχη για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες ως «ψευδή συζήτηση», λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια σε όλη την Ευρώπη εγκρίνουν ήδη περισσότερες αγορές όπλων και μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς ενώ βοηθούν την Ουκρανία να αποτρέψει μια εισβολή.

Ο Λεκόρνου προειδοποίησε ότι το μέλλον του ίδιου του ΝΑΤΟ είναι τώρα υπό αμφισβήτηση.

«Το να λέμε ότι είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή συμμαχία στην ιστορία είναι αλήθεια, ιστορικά μιλώντας. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτό θα συνεχίσει να ισχύει σε 10 ή 15 χρόνια», είπε, αφού οι ΗΠΑ  το μακράν μεγαλύτερο και πιο ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ ,σηματοδότησε ότι οι προτεραιότητές της για την ασφάλεια βρίσκονται αλλού, στην Ασία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προήδρευε της συνεδρίασης της Πέμπτης, είπε ότι όποια συμφωνία και αν επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι ζωτικής σημασίας η «ειρηνευτική συμφωνία να είναι διαρκής, να ξέρει ο Πούτιν ότι αυτό είναι το τέλος, ότι δεν μπορεί ποτέ ξανά να προσπαθήσει να καταλάβει ένα κομμάτι της Ουκρανίας».

Ο Τράμπ "τα μαζεύει"

Κατόπιν των παραπάνω  αντιδράσεων ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  με δήλωσή του αναδιπλώθηκε , λέγοντας ότι .

Συγκεκριμένα ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι η Ουκρανία θα έχει μια θέση στο τραπέζι κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

"Είναι μέρος του. Θα έχουμε την Ουκρανία, και τη Ρωσία, και θα έχουμε άλλες χώρες που εμπλέκονται", είπε ο Τραμπ.

Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Πούτιν, είπε: "Πιστεύω ότι θα ήθελε να δει κάτι να συμβεί. Τον εμπιστεύομαι σε αυτό το θέμα".

Η Ινδία μπαίνει "σφήνα"

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο  Ινδός Πρωθυπουργός Μόντι, λέγοντας  ότι «η Ινδία δεν είναι ουδέτερη» στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και πως  υποστηρίζει τις προσπάθειες του Τραμπ για ειρηνευτική διαπραγμάτευση

Η Ινδία πιστεύει ότι η λύση στον πόλεμο μπορεί να βρεθεί μόνο όταν το θέμα συζητηθεί σε ένα φόρουμ όπου συμμετέχουν και οι δύο χώρες, είπε ο  Ινδός πρωθυπουργός.

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται η κατακραυγή ΕΕ-Ουκρανίας-Ινδίας κατά των σχεδίων ΗΠΑ-Ρωσίας για απευθείας διαπραγματεύσεις τερματισμού του πολέμου, με αποτέλεσμα την αναδίπλωση Τράμπ.

Tags
Back to top button