Πολεμικό σκηνικό στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις κινήσεις Ρώσων και Αμερικανών στην Ν.Συρία αλλά και τις διαθέσεις Ερντογάν στο Αιγαίο και τα Στενά. Δυνάμεις του συριακού Στρατού άνοιξαν πυρ κατά μαχητικών του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κοντά στο Al-Tanf εκεί όπου είχαν βομβαρδίσει οι Αμερικάνοι.
«Θα ρίχνουμε εναντίον οποιουδήποτε αμερικανικού αεροσκάφους, δεν τους φοβάμαστε, νίκη ή θάνατος» αναφέρει ο Διοικητής των δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί ενώ επέδειξαν και τα φορητά αντιαεροπορικά ρωσικής κατασκευής «Igla» με τα οποία έχουν εξοπλιστεί.
Γι αυτό και η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις σε ξηρά , αέρα και θάλασσα.
Το ρωσικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων«Smetlivy» που υπάγεται κανονικά στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, θα ενταχθεί στην ομάδα μάχης Μεσογείου του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ανέφερε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος του στόλου του Αντιπλοίαρχος Βιτσάσελ Τρουκατσιόφ.
«Το πλοίο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Smetlivy», το οποίο συμμετείχε σε ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και αφού εκτόξευσε πυραύλους επιφάνειας-αέρος εναντίον εναέριων στόχων με επιτυχία από σήμερα έβαλε ρότα για να εκπληρώσει την αποστολή του από τη Σεβαστούπολη στη Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου.
Η ουσία είναι ότι στο «κόκκινο» είναι και πάλι η Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από την ισχυρή τουρκική παρουσία η οποία προκαλεί την ρωσική αντίδραση.
«Το ρωσικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Smetlivy» θα ενταχθεί στον στόλο Μεσογείου μαζί με τα υπόλοιπα 10 πολεμικά και πλοία γενικής υποστήριξης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των Φρεγατών «ναύαρχος Γκριγορόβιτς» και «ναύαρχος Έσσεν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του στόλου .
Η αποστολή αερομεταφερόμενων δυνάμεων στην Βόρεια Συρία από την Μόσχα, η δράση δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού προς την ίδια περιοχή, και οι τουρκικές προθέσεις για πιθανή εισβολή στην Συρία έχουν κινητοποιήσει την ρωσική στρατιωτική μηχανή.
Το ρωσικό ενδιαφέρων εκτός της Συρίας αφορά και τα Στενά του Βοσπόρου στα οποία τις τελευταίες ημέρες διαδραματίζονται πολλά και ύποπτα παιχνίδια, με «αναφερόμενες» πιθανές επιθέσεις Τζιχαντιστών εναντίων ρωσικών πολεμικών πλοίων.
Όλο αυτό το σκηνικό και σε συνδυασμό με την κόντρα Ερντογάν και ΗΠΑ , προμηνύει νέες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου όπου οι Τούρκοι απαιτούν να λάβουν «παρά του μη έχοντος».
Υπενθυμίζουμε ότι μεγάλης διάστασης ρωσική ναυτική δραστηριότητα υλοποιείται και κοντά στην Μεγαλόνησο , από πολεμικά πλοία και αεροσκάφη ενώ έχουν εκδοθεί διαφορετικές (ΝΟΤΑΜ) για αντίστοιχες θαλάσσιες περιοχές για τον σκοπό αυτό.
Όπως είναι γνωστό, η Φρεγάτα «Admiral Grigorovich» που αποτελεί μέχρι τώρα την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Μεσογείου, επί του παρόντος πλέει στην θαλάσσια περιοχή μαζί με άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία επιφανείας, υποβρύχια και βοηθητικά σκάφη, τα οποία κινούνται πέριξ των συριακών ακτών .
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος ύπαρξης του ρωσικού στόλου Μεσογείου ο οποίος όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις έχει στην διάθεση του και υποβρύχια και μονάδες επιφανείας για να «κλειδώσει» η Μόσχα την θαλάσσια και εναέρια περιοχή .
Την ίδια στιγμή ο Μίτρι Σουγκάεφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Συνεργασίας (FSMTC), δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις προμήθειες αμυντικών προϊόντων στη Λευκορωσία, την Αρμενία και το Καζακστάν το 2017.
«Η Ρωσία σχεδιάζει να προμηθεύσει τους εταίρους της στο πλαίσιο του Οργανισμού Συλλογικών Συνθηκών Ασφάλειας (CSTO) με νέα συστήματα όπλων το 2017, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και τεθωρακισμένων οχημάτων», τόνισε ο Ντμίτρι Σουγκάεφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Συνεργασίας (FSMTC).
«Η Ρωσία θα προμηθεύσει αμυντικά συστήματα σύμφωνα με τις προαναφερθείσες συνθήκες [Συμφωνίες Ρωσικής αμυντικής συνεργασίας με τη Λευκορωσία, την Αρμενία και το Καζακστάν]. Αυτό περιλαμβάνει, πρώτον, εναέριο εξοπλισμό, ειδικότερα ελικόπτερα, και οχήματα», τόνισε ο ίδιος .
Εκτός αυτού, έχει αποφασισθεί ότι η χώρες της συνθήκης CSTO θα ετοιμάσουν σχέδιο που προβλέπει την άμεση δημιουργία δυνάμεων ταχείας αντίδρασης με ρωσικά όπλα σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της CSTO Valery Semerikov.
Ο κίνδυνος πάντως που ωθεί την Μόσχα να εξοπλίσει πρώτα από όλους την Αρμενία είναι η κατάσταση στην Τουρκία και οι εξελίξεις που αναμένεται να λάβουν χώρα εκεί πολύ σύντομα.