Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Καστοριά: Οι επιστήμονες καθησυχάζουν για τη λίμνη καθώς παρατηρείται ξηρασία (φωτό)

Τις τελευταίες μέρες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας έχει προκληθεί μια αναστάτωση στον οικολογικό κόσμο για τη λίμνη της Καστοριάς αλλά οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί.

«Η στάθμη έπεσε λόγω της ανομβρίας, κάτι που έχει ξανασυμβεί και δεν είναι κάτι ανησυχητικό» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, η οποία, σε συνεργασία με τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, εφάρμοσαν με επιτυχία το 2016, ένα απλό διαχειριστικό εργαλείο βελτίωσης της οικολογικής ποιότητας του νερού: το άνοιγμα και κλείσιμο των θυροφραγμάτων του ρέματος Γκιόλε σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Σωτήρη Αδαμόπουλου, ο οποίος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν πρόκειται «για ένα παράξενο φαινόμενο».

«Η στάθμη του νερού», συμπλήρωσε, «έχει πέσει συνολικά 80 εκατοστά, 20-25 εκατοστά παραπάνω απ΄ό,τι πέφτει άλλες χρονιές, όμως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο».

Μια άλλη διάσταση για την κατάσταση της λίμνης Καστοριάς δίνει από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υπενθυμίζοντας ότι το 2000 η στάθμη είχε πέσει ακόμη περισσότερο.

«Αν και τότε είχε σχεδόν "στεγνώσει", μετά ξαναπλημμύρισε. Ωστόσο τώρα και επειδή βρισκόμαστε σε μεταναστευτική περίοδο για τα πουλιά, γίνεται ιδιαίτερα "φιλόξενη" για τα παρυδάτια πουλιά που βρίσκουν πλέον στα αβαθή σημεία πλούσια τροφή και παρατηρούμε μεγαλύτερη προσέλευση» εξηγεί.

Οι φωτογραφίες με τη σημερινή κατάσταση της λίμνης Καστοριάς που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button