Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρπούζι: Από πού προέρχεται το όνομά του;

Πολλοί συνδυάζουμε την κατανάλωσή του με την ξενοιασιά του θέρους και των διακοπών.

Η επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Στα ελληνικά το φρούτο λέγεται και «υδροπέπων», μια λέξη που νοηματικά συνδέεται με την αγγλική λέξη «watermelon».

Η λέξη όμως που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το ζουμερό φρούτο είναι το «καρπούζι» που προέρχεται από την τουρκική λέξη «karpuz», η οποία με την σειρά της ανάγεται στην περσική λέξη «xarbuz». Στην Κύπρο, επικρατεί και η αραβική ονομασία του καρπουζιού που είναι «παττίχα».

Το φρούτο ανήκει στην πολυπληθή οικογένεια των κολοκυνθοειδών κι ενώ σήμερα μπορεί κανείς να το απολαύσει παντού αφού η παραγωγή του είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, κάποτε το πλεονέκτημα να γευτούν καρπούζι είναι μόνο στη νότια Αφρική, καθώς αυτή ήταν η χώρα προέλευσής του.

Το καρπούζι όπως και τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα ενώ περιέχει περίπου 90% νερό. Κάτι που κάνει το καρπούζι ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί ιδανικό ταίρι για τη φέτα… όσο παράξενο κι αν ακούγεται!

 

Tags
Back to top button