Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής & θανάτου οι ξηροί καρποί

Οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να προλάβουν την υποτροπή της νόσου και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου με υγιεινή διατροφή και συστηματική άσκηση.


Ιδιαίτερα σημαντικός φαίνεται ότι είναι ο ρόλος των ξηρών καρπών και της διατροφής γενικότερα.

Μελέτη που διήρκησε επτά χρόνια, συμπεριέλαβε 800 πάσχοντες από καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ, οι οποίοι έτρωγαν τουλάχιστον 60 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα.

Σταδίου ΙΙΙ καρκίνος σημαίνει ότι η νόσος έχει εξαπλωθεί τοπικά, αλλά όχι σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος (δεν έχει κάνει μεταστάσεις).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής της νόσου και 57% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από αυτήν, σε σύγκριση με όσους τρέφονταν ανθυγιεινά.


Πρέπει να σημειωθεί ότι τα οφέλη αποκόμισαν όσοι έτρωγαν καρπούς δέντρων, όπως τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα κάσιους, τα καρύδια πεκάν, τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης.

Δεν ίσχυε το ίδιο για όσους έτρωγαν αράπικα φιστίκια ή φιστικοβούτυρο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Temidayo Fadelu.

«Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι τα αράπικα φιστίκια είναι καρπός της αραχίδας (ψευδοφιστικιά), η οποία είναι όσπριο όπως το κουκί, ο αρακάς και οι φακές, ενώ τα φιστίκια Αιγίνης προέρχονται από την φιστικιά που είναι δέντρο», εξήγησε ο δρ Fadelu. «Επομένως οι διαφορές στα οφέλη τους μπορεί να οφείλονται στις διαφορετικές βιοχημικές συνθέσεις μεταξύ των δύο φυτών».

Οι ξηροί καρποί των δέντρων περιέχουν υψηλά επίπεδα υγιεινών λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, θρεπτικών συστατικών (φλαβονοειδή) και μπορεί να επιδρούν ευνοϊκά στο σάκχαρο και την ινσουλίνη του σώματος, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τον καρκίνο, εκτίμησε.
Τη μελέτη χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα δεύτερης μελέτης, στην οποία διαπιστώθηκε πως όσοι ασθενείς ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής (υγιεινή διατροφή, άσκηση, διατήρηση υγιούς βάρους) είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο του, σε σύγκριση με όσους ζούσαν ανθυγιεινά.

Συγκεκριμένα, όσοι ακολουθούσαν και τις τέσσερις συστάσεις είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσει η νόσος τους και 51% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτήν.

Οι μελέτες θα παρουσιασθούν τον επόμενο μήνα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο.

Tags
Back to top button