Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα πραγματοποιούν κοινή άσκηση προσομοίωση διάσωσης μετά από σεισμό από την Κυριακή, στο πλαίσιο της πέμπτης φάσης του σχεδίου συνεργασίας με την επωνυμία «Εγκέλαδος 2017».Την σχετική ανακοίνωση έκανε η κυπριακή πολιτική άμυνα σήμερα Τρίτη προς τον Τύπο. Φαίνεται ότι και οι 3 χώρες προετοιμάζονται για πιθανό MEGA σεισμό ο οποίος μπορεί να λάβει χώρα στη Τουρκία όπως είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας
Όπως είχαμε αναφέρει «Οι ίδιοι ειδικοί κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου και για την Κωνσταντινούπολη, μια μεγαλούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων , για μέγα-τσουνάμι μετά από πιθανό σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ, το οποίο θα διέλυε τα πάντα. Σύμφωνα με τον Τούρκο διευθυντή Δρ. Haluk Özen, επικεφαλής του τμήματος αντισεισμικών ερευνών του πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης , ένας πολύ πιθανός σεισμός στην περιοχή της θάλασσας τους Μαρμαρά θα προκαλούσε ένα τεράστιο τσουνάμι που θα επέφερε τρομερές καταστροφές τόσο στην βασιλεύουσα όσο και στα εκατομμύρια των κατοίκων της . Ο Haluk Özen, δίνοντας πληροφορίες για τη συνάντηση του με Ιάπωνες ειδικούς επιστήμονες που βρίσκονται στην χώρα λόγω τουρκο-ιαπωνικής συνεργασίας, μίλησε για άκρως επικίνδυνα «ρήγματα» στην περιοχή τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγάλης έντασης»…
Η άσκηση ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαρτίου με το κύριο μέρος της να ξεκινά την Κυριακή Μαρτίου 12 και να ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συμμετοχή των αξιωματικών και στελεχών από Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα. Η άσκηση παρακολουθείται από παρατηρητές από τις ΗΠΑ και έναν από την Ιορδανία.
Τη Δευτέρα σε μέρος της άσκησης παραβρέθηκε και ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, καθώς και εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Γαλλίας και της Ελλάδας αλλά και τοπικοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής άμυνας της Κύπρου κ. Λουκά Χατζημιχαήλ , κύριος στόχος της άσκησης είναι να ελεγχθούν πώς όλα τα τμήματα Πολιτικής Άμυνας ανταποκρίνονται αποτελεσματικά όταν ενεργούν από κοινού, κάτι που έγινε με μεγάλη επιτυχία.
Στην άσκηση προσομοιώθηκαν πραγματικές συνθήκες ενός καταστροφικού σεισμού με θύματα και καταστροφές. Η Πολιτική Άμυνα που διοργάνωσε την άσκηση είχε μεταφέρει πίσω από τον Αστυνομικό Σταθμό Ζυγίου εκατοντάδες τόνους μπάζων, και κατεστραμμένα οχήματα για να στηθεί το σκηνικό ενός καταστροφικού σεισμού, όπου οι εκατοντάδες εθελοντές εφάρμοσαν όλα όσα αποτελούν την πολύχρονη εκπαίδευση τους.
Έκοβε την ανάσα η διάσωση των ανθρώπων που τοποθετήθηκαν σφηνωμένοι κάτω από τα χαλάσματα, για να είναι όσο το δυνατόν πιο πειστική η αναπαράσταση. Αναπαράσταση έγινε ακόμα και στην παροχή πληροφόρησης, η οποία δινόταν με το σταγονόμετρο, όπως δηλαδή γίνεται σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Έτσι ούτε οι κομπάρσοι που παρίσταναν τους τραυματίες, ή αυτούς που αναζητούσαν τους δικούς τους στα ερείπια, ούτε οι διασώστες, δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση για το μέγεθος της καταστροφής, που σκηνοθετήθηκε βάσει σεναρίου.
Οι διασώστες έπαιρναν πληροφορίες από τους κομπάρσους- κάτοικους της περιοχής τις αξιολογούσαν, και με ειδικό εξοπλισμό εντοπισμού και ειδικά μηχανήματα κρούσης έφταναν στους παγιδευμένους. Στη συνέχεια η Ειδική Ιατρική Ομάδα να παρείχε φροντίδα. Πέραν των διασωστών, η ομάδα υποστηριζόταν από 15 γιατρούς και νοσηλευτές όχι μόνο για σκοπούς άσκησης, αλλά και για σκοπούς πραγματικής ασφάλειας και υποστήριξης σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Στην μεγάλης κλίμακας άσκηση, με τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας ενσωματώθηκαν σε Ενιαίο Τμήμα Έρευνας Διάσωσης, 35 μέλη της Εθνικής Ομάδας Διάσωσης του Ισραήλ και 5 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Στο μεταξύ στη θαλάσσια περιοχή Νοτίως της Κύπρου, το Υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησε χθες, άλλη κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Το συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας.
Η ουσία όμως είναι ότι τα κοινά ενεργειακά σχέδια και ειδικά η διασύνδεση με αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος στις τρεις χώρες προς την Ευρώπη καθώς και η αμυντική συμμαχία σε όλους τους τομείς , προμηνύει εξελίξεις μέχρι το καλοκαίρι όταν και θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Παρά την φαινομενική αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων ουδείς στο Τελ Αβιβ ακόμη και ο πρωθυπουργός Νετιανάχου δεν πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα « κάτσει φρόνιμα» και αναμένουν εξελίξεις μετά την αλλοπρόσαλλε στάση του να ξεκινά «φασαρίες» με πολλές χώρες.
Όποιος δεν συμφωνεί με τον Σουλτάνο αντιμετωπίζει την οργή του τουρκικού ισλαμικού κράτους πλέον και απειλείται ακόμη και με πόλεμο. Ο ίδιος δεν επιθυμεί συνεργασίες αλλά θέλει να επιβάλει την θέληση του παντού στην ανατολική Μεσόγειο θάλασσα.
Σε άρθρο μας με τίτλο αναφέραμε την έντονη κινητικότητα στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου με τον αγωγό από την Ισραηλινή ΑΟΖ προς την Ελλάδα να επανέρχεται στο προσκήνιο, την στιγμή που η Τουρκία πιέζει ώστε μέσω της λύσης του Κυπριακού να εξασφαλίσει τον έλεγχο της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ισραηλινή οικονομική ιστοσελίδα «Globes» οι αξιωματούχοι από τις τέσσερις χώρες θα συζητήσουν το εγχείρημα της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Ιταλία, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, που θα είναι ο πιο μεγάλος αγωγός αυτού του είδους στον κόσμο με μήκος 2000 χιλιομέτρων.
Ο αγωγός αυτός θα συνδέει ουσιαστικά το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, το κυπριακό Αφροδίτη και όσα ακόμη κοιτάσματα ανακαλυφθούν, με την Ιταλία και από εκεί σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτά τα σχέδια όμως στην αυλή του νέο-Οθωμανού Σουλτάνου» θα προκαλέσουν μέχρι το καλοκαίρι την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας η οποία παραγκωνίζεται, και με μια επικείμενη σύγκρουση φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ.