Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Και όμως το φυτικό γάλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση μόνο φυτικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει σημαντική έλλειψη ιωδίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το ιώδιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνεται από τη τροφή, αποθηκεύεται στο θυροειδή αδένα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Η έλλειψη του πάλι, μπορεί να μας επηρεάσει τόσο σωματικά (π.χ. υποθυροειδισμός) όσο και νοητικά. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την έλλειψη ιωδίου ως την πιο διαδεδομένη -αλλά και εύκολα να προληφθεί- αιτία πρόκλησης εγκεφαλικής βλάβης.

Επιπλέον, το ιώδιο είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική των εμβρύων, με τις γυναίκες που έχουν έλλειψη να κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με διανοητική και νευρολογική βλάβη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ εξέτασαν την περιεκτικότητα σε ιώδιο 47 ροφημάτων-υποκατάστατα του ζωικού γάλακτος (όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού, φουντουκιού και κάνναβης), αποκλείοντας όσα απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά και τα συνέκριναν με γάλα αγελάδος χαμηλό σε λιπαρά. Όπως διαπίστωσαν, τα περισσότερα είδη φυτικού γάλακτος που εξέτασαν δεν περιείχαν επαρκή επίπεδα ιωδίου, με τα επίπεδα συγκέντρωσης να φτάνουν στο 2% σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.

Όπως καταλαβαίνεις, αν ακολουθείς μία διατροφή που αποκλείει τις βασικές πηγές ιωδίου -τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια και τα θαλασσινά-, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχεις έλλειψη.

Σημειώνεται, ότι ειδικά για την περίπτωση των εγκύων, προηγούμενη έρευνα του ίδιου Πανεπιστημίου είχε δείξει ότι έλλειψη ή ανεπάρκεια ιωδίου συνδέεται με τη γέννηση παιδιών με χαμηλότερο δείκτη IQ και μαθησιακές δυσκολίες.

«Πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο αναγκαίο είναι αυτό το ιχνοστοιχείο και είναι σημαντικό όσοι καταναλώνουν φυτικό γάλα, να καταλάβουν ότι δεν τους παρέχει ιώδιο όπως το αγελαδινό. Ένα ποτήρι φυτικό γάλα παρέχει πολύ μικρή ποσότητα ιωδίου σε σχέση με το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης για ενήλικες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες ή για όσες σκοπεύουν να κυοφορήσουν, μιας και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης είναι ακόμη μεγαλύτερο», σημειώνει η Καθηγήτρια Margaret Rayman του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ.

Tags
Back to top button