Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Και η Ελλάδα έχει αφήσει μόνη την Κυπριακή Δημοκρατία

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος


Στη Λευκωσία συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μάιου, γίνονται αναγνώσεις για τα ποσοστά, ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα δεν σταμάτησε ποτέ τις μεθοδεύσεις της και εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στους σχεδιασμούς είναι και το Αιγαίο. Είναι προφανές πως τα δύσκολα έπονται καθώς η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ανατρέψει το ενεργειακό πρόγραμμα που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτό επιχειρεί να το πετύχει διά της επιβολής τετελεσμένων.

Είναι προφανές πως, ακόμη και στην Αθήνα, κάνουν λόγο πλέον για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Σημειώνεται συναφώς ότι στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας η προτεραιότητα του κ. Κατρούγκαλου ήταν πρωτίστως να εξασφαλίσει πως η Άγκυρα δεν θα στρεφόταν κατά της Αθήνας. Ωστόσο, στη συνέχεια διαφάνηκε πως το καθεστώς Ερντογάν δεν φαίνεται να τήρησε τις όποιες διαβεβαιώσεις φέρεται να δόθηκαν. Γι’ αυτό και έγιναν οι σχετικές δηλώσεις Κατρούγκαλου για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, όπως αναφέρεται στο .

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται, επίσης, ότι δεν έθεσε στην τουρκική πλευρά ως θέμα προτεραιότητας τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά επιχείρησε να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν ανάλογες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας. Ήταν και είναι μια επιδερμική προσέγγιση, που κινείται μεταξύ άγνοιας για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και ψευδαισθήσεων.

Προ ημερών το τουρκικό πρακτορείο ‘Ανατολού’ ανήρτησε άρθρο το οποίο περιέγραφε τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των επόμενων βημάτων. Το άρθρο αυτό αναφέρει πως οι μηχανισμοί ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικοί.


«Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία είναι στην πραγματικότητα κλειδί για την επιτυχία οποιουδήποτε μέσου συνεργασίας, δεδομένου ότι έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακούς πόρους», σημειώνεται στην ανάλυση. Περαιτέρω σημειώνεται πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τα δικά της. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων του Turkish Petroleum εντός των περιοχών άδειας της ‘‘ΤΔΒΚ’’, καθώς και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, θα συνεχιστούν με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».

Μόνο λόγια από την ΕΕ
Κοντολογίς, οι σχεδιασμοί της Άγκυρας δεν ανατρέπονται. Το μήνυμα από την Τουρκία είναι ξεκάθαρο: Ή θα αποδεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία τη συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της με την Τουρκία, ή η κατοχική δύναμη θα εξασφαλίσει τούτο διά της ισχύος. Η πραγματική πρόθεση της κατοχικής Τουρκίας είναι πως διά της Κύπρου και του φυσικού αερίου θα έχει ρόλο στην περιοχή.

Σε αυτό το σκηνικό τρόμου η Λευκωσία φαίνεται να είναι μόνη. Επενδύει στην ΕΕ, η οποία φραστικά στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το εγχείρημα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας μέχρι στιγμής δεν αποδίδει. Θα ξεκαθαρίσει, ωστόσο, οριστικά στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 17-18 Ιουνίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 του ίδιου μήνα. Πολλά εξαρτώνται από τη Γερμανία και τη στάση που θα τηρήσει η καγκελάριος Μέρκελ. Φραστική υποστήριξη παρέχουν και οι Αμερικανοί, αν και η Λευκωσία ζητά περισσότερα από τον ‘στρατηγικό της εταίρο’.

Η περίοδος αυτή ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε εκλογική περίοδο, έστω και σύντομη, δημιουργεί ένα κενό εξουσίας, το οποίο δεν αποκλείεται να το αξιοποιήσει η Άγκυρα. Σε προεκλογική περίοδο, μεγαλύτερης διάρκειας, εισήλθε και το Ισραήλ, που έχει ρόλο στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Tags
Back to top button